Група граждани предлагат Благоевград да бъде преименуван на Цар Самуил или Самуиловград

pametnik-dimitar-blagoev-959blagoevgrad.eu

С петиция до президента на Република България Росен Плевнелиев група граждани искат да Благоевград да бъде преименуван на Цар Самуил или Самуиловград.

Тя е подписана от Кирил Милчев – председател на инициативния комитет, подкрепен от „Сдружение Азбукари” и днес по обяд бе изпратена до президента. Общо е становището на всички, че сега е момента цар Самуил да развее българското знаме над Пиринска Македония, се посочва в петицията.

В нея се казва още: “На 6 октомври 2014 г. целият български народ очаква едно достойно отбелязване на 1000 годишнината от трагичната гибел на великият български цар Самуил. В сложната политическа обстановка тази годишнина бе оставена на заден план в ежедневието на отговорните обществени лица, които не си дават сметка, че протоколните мероприятия не са достатъчни за да почетем една такава значима историческа личност за България.
Ето защо ние, група граждани, инициирахме тази подписка в социалните мрежи с надеждата, че паметта на българският цар Самуил изисква особен, знаков жест за цялата нация и за българските малцинства в чужбина. Предлагаме Благоевград да бъде преименуван на „Цар Самуил”, давайки си сметка, че това ще бъде знаково събитие, както за българската държава, така и за един истински преход към автентичните български ценности.
Общо е становището на всички, че сега е момента цар Самуил да развее българското знаме над Пиринска Македония. Как точно ще е името (Цар Самуил или Самуиловград) не е най-важното. Основното е, че всички заставаме зад името на българският цар Самуил, което ще бъде почетено 1000 години след трагичната му кончина по един подобаващ начин…За да знаят поколенията, че българите са били, са и ще са…
Ние не искаме самоцелно да се преименува Благоевград, нито пък сме решили да водим война срещу Дядото. Него историята нека го съди, така както отсъди, че цар Самуил е велик български цар и заслужава, по повод 1000 годишнината от трагичната му гибел, да бъде почетен с достойнство.
Дебатът за промяна името на Благоевград тече отдавна, но се търсеше най-доброто като име и повод за преименуването му, предвид собствените думи на Димитър Благоев: “Аз съм родом от Загоричане, обаче аз не съм българин…”, които той произнася на 10 декември 1917 г. в парламента.
Ето защо се обръщаме към Вас, във връзка с чл. 98 от Конституцията на Република България: “Президентът наименува обекти с национално значение и населени места”, да уважите искането на този инициативен комитет и да подготвите указ, с който на 6 октомври 2014 г. Благоевград да бъде преименуван, по повод 1000 години от трагичната кончина на българският цар Самуил.”, завършва петицията.

Pin It

38 Comments - Write a Comment

 1. С.Стоименова · Edit

  Тези граждани които са изпратили петицията сигурно са псевдограждани. Не искам да се променя името на родния ми град. Какво ги прихваща тези хора не знам, та в главите им се зараждат някакви си идеи. Името ли им пречи. По важното е как се чувстват жителите на града. А аз искам те да се чувстват щастливи.

 2. Четейки статията, само едно нещо си мислех – Що за глупост?

 3. БЛАГОЕВГРАДЧАНИН · Edit

  От къде пък Ви хрумна да сменяте това прекрасно име, бе?! Смяната на името на града е равно на убийство!!!!!!

 4. Р. Динчева · Edit

  Хора, захванете се с нещо полезно, защото болните ви мозъци раждат само простотии!

 5. Тези хора, които искат да сменят името да идат при личния лекар и да се прегледат…

 6. Това е лудост!!!! БЛАГОЕВГРАД всички хора са свикнали с това!!! Някакви малоумници ще пишат петиция!!!! ??????????????????

 7. Какво се противите бе комунисти? Предпочитате градът да продължи да се именува на един скапан комунист, вместо на една от най-големите гордости за България – Самуил! Как какво ми пречи? Разбира се че ми пречи въпросния Дядо – пречи ми и името и паметника му в центъра на града!
  Колко още години трябва да минат докато измрете всички червени боклуци?!

 8. Тези дето са измислили тази идиотщина няма ли кой да им го ……отзад…..

 9. Р.Кирилов · Edit

  Хора отидете си намерете свестна работа и спрете да мислите тези глупости. Какъв е зора името на града да се сменя немога да проумея аз … Пълна глупост е за мен…

 10. Безспорно най-доброто име на град в страната, което пасва идеално и показва най-хубавото място в България!!!

 11. Защо пък точно на цар Самуил ? Защо не , Иван-Асен , Персиян , Крум , зашо изобщо трябва да се сменява името ?

 12. Сателитка · Edit

  Името на гарда ни е толкова FABULOUS, защо ни е да го сменяме?!

 13. благоевградчанин · Edit

  force, махни се от България. Никой не го интересува от къде е дошло това име, май си за клиника. Хората са свикнали с това име и така ще си остане! Вкарал си се в някой филм приятел…

 14. НЕ НЕ НЕ! НЕ съм съгласен!
  От къде измислите тази глупост и изобщо от БЛАГОЕВГРАД ли сте? Хората, които сме от тук НЕ сме съгласни! Винаги съм се гордял колко благозвучно звучи името на най-красивия град – БЛАГОЕВГРАД! Оценявам делото на Цар Самуил, поклон пред паметта му, но защо след като е велик български цар не прекръстим столицата си с неговото име? Така бихме го уважили в пъти повече!

 15. “О свещена простота ” е възкликнал мъдреца и аз няма как да не се съглася ,четейки болшинството от коментарите.Горнопишещите биха били съгласни и на Сталин да носиме името ,нежели на отреклия се от България Д.Благоев.

 16. и. керемедчиев · Edit

  Не е името проблема на града. Не сме 20та , или 30та година, че така леко да ср смени името на не просто град, а на областен център… инициатибния комитет ше поеме ли смяната на над милион лични карти и адресни регистрации??? ТВЪРДО СЪМ ПРОТИВ! И не съм комунист, нито пък почитател на Дядката, просто не е разумно такова действие спрямо името на всеки един град!

 17. Що за глупости са това???? Всички обичат това име и за да се смени би трябвало всички живеещи там да са съгласни. А Вие , които толкова почитате паметта на цар Самуил, защо се сещате след 1000г.

 18. Тъй като основанието на внеслите подписката е да се почете цар Самуил бих им дала следното предложение: влезте в детските градини и училищата в нашия град, в часовете на класния ръководител или в тези по история и говорете с децата, за това кой е бил цар Самуил и какво е направил. Дайте им задачи да направят сами презентации за живота му, така ще трябва да вложат труд за проучването или измислете нещо друго… Така ще почетете паметта му, като оставите спомена за него в паметта на неграмотно израстващите български поколения, а не със смяна на име на град, която освен разходи за всеки жувущ тук, друго няма да постигне.
  Това предложение според мен е предварително обречено на провал.

 19. Какви са тези глупости? Твърде против съм,по-добре се прегледа?те и прочетете малко история за Благоевград!

 20. Г-н “експертът” по история очевадно “разбира” много от нея и сега нещо му текнало. Инициативният комитет, председателят му и подкрепящите ги да не се правят на големите родолюбци като следват примера на комуниста Димитров, който насилствено наложи хората в Македонска България да заменят гражданството си с македонско. А тази група граждани прави точно това- някакви- никаквеници опитващи се да наложат СВОЕТО мнение на нищоимащи общо с техните психически отклонения хора. Какъв е бил Благоев- да си е бил. Той е част от ИСТОРИЯТА, а само комунистите са се опитвали да я трият, заличават и подменят- това, което г-н Кирил явно желае, въпреки, че като “експерт” по история, това би трябвало да му е най-малкият проблем. Днес името на града се свързва с хубавото му звучене и значение, заради думите “благ”, “благо”.

 21. Абсолютно съм против смяната на името на града ни, това е пълна глупост! Как може някакви си книжни плъхове, които даже не са от Благоевград да налагат как ще се казва града! Цар Самуил е хубаво да се почете, но може и по други начини – да му се издигне паметник в Бл-град, да се нарекат улици, учебни заведения и др.

 22. Против с двете ръце, няма после пък да ходя да сменям документи, а и името Благоевград си е супер!

 23. Това ли е единственият и най-важен въпрос,който стои на дневен ред?Хората правят името,както и делата им.Просто смяната на имената не означава,че знаем историята на народа си и се учим от нея.

 24. lena kalaidjieva · Edit

  как може една група да се изказва от името на всички граждани.Безсрамници.Цяла България знае за най-младия и чист град-Благоевград.

 25. НЕ против съм!
  А и никакво име няма да се сменява..
  Фантазии на болни хора дето не заслужават обсъждане!

 26. това е пълно безумие, Благоевград носи името на един човек, оставил трайна следа, човек, който заслужава уважение,а не подигравка, защото това си е подигравка с паметта на Димитър Благоев !!!

 27. Гражданка · Edit

  Да инициираме смяна на имената на всички, които искат по този начин да почетат цар Самуил! Съмнявам се, обаче, че ще са повече от 15 човека!

 28. Хора, другарки и другари, как е възможно да искате да се променя името на града. Още другаря Димитров беше казал навремето, че трябва да се почита паметта на другаря Благоев. Срам за цялата партия ако допусне да се смени името на града. Нека всички до един по всички квартални организации и ядки да се вдигнем и да защитим името на другаря Благоев и да не допуснем да се замени с някакъв си Сануил, който е живал преди 1000 години и няма нищо общо с нашата, подертавам НАШАТА ПАРТИЯ! Ама моля ви, какви са тия инициативни комитети, веднага да се сформира анти инициативен комитет И дружно да се борим срещу всякакви наченки на демокрация. Да живее социализъма, напред другари!

 29. @Флортина
  Иронията ти е неуместна. Демокрация не се прави със смяна на имена на градове, нито със зачеркване на дадени личности. Демократичното поведение трябва да ти влезне първо в главата, като проумееш най-малко, Благоев, Димитров или който и да е друг е част от Българската история. Добра или лоша, тази част съществува и трябва да се учим от нея. А не с лекота да я зачертнем.

 30. Цар Самуил няма нищо общо с Благоевград. Като толкова ви е трън в очите Благоев, сменете на Благоград или Югоград, или както пишат повечето по-горе заемете се с нещо полезно. Смяна на вековно име е безвековна простотия. Един ден децата ви ще си търсят корените и и като търсят инфо за град Цар Самуил нищо няма да намират…

 31. Ако ще се преименува, защо да не си върне старото име Горна Джумая, което е не по-малко хубаво от Благоевград?

 32. Поредната измишльотина на човек без работа. С какво право прави такова предложение, след като няма никаква връзка с града – дори не е роден тук? В световен мащаб имената на градовете са едно от най-устойчивите неща, но българите, естествено, трябва да сме “уникални” и “гениални”. Какъв е проблемът с Благоевград? И защо точно да се почете цар Самуил? Не омаловажавам личността му, но градът е имал къде-къде по-хубави имена от това – ако щете Скаптопара, ако щете Горна Джумая. Юлия много добре го е казала – защо не се върне старото име? Аман от болните амбиции на някои хора, аман от желанието им да бъдат известни и да ги дават по новините. Намерете си работа, използвайте тези си “усилия” в насока подобряването на начина на живот в града след като толкова искате да направите промяна.

Comments are closed.