Празничната атмосфера на Симитли – в унисон с реалността в делника (снимки)

В Симитли празниците са винаги специални, шумни, сърдечни, богати. Защото празникът е награда за делника. Симитли – с традиции в съвремието, с модерност в развитието и с приемственост в бъдещето.

Празнува на светъл празник на новия площад, с почит към традициите и вперил поглед в бъдещето на модерна европейска дестинация. Празнува в деня, в който хиляди хора от близо и далеч, местни и гости се събират, за да се веселят и отбележат този хубав ден.

Традиционно, празникът  на Малка Богородица. започва с Тържествена Света литургия в църквата „Рождество на Просвета Богородица“ в град Симитли, по обяд е курбанът за здраве в двора на църквата, а вечерта е официалният церемониал за празника и концертната програма.

Официалната церемония за празника започна с празнично шествие, преклонение към предците на паметника „Лъвчето“. Кметът на община Симитли – Апостол Апостолов и управленският му екип, народният представител – Стефан Апостолов, общественици и много граждани положиха венец на признателност и преклониха глава пред подвига и героизма на предците си, освободители на родния край и родна България.

С почит на героите започна празничната програма за празника на град Симитли. Мажоретен състав и духов оркестър поведоха празничното шествие, което тръгна от сградата на общината, прекоси центъра на Симитли и стигна до паметника „Лъвчето” в двора на църквата „Рождество на Пресвета Богородица”.

Малко след 18.00 часа националният химн озвучи централния площад и вдигнаха националния трибагреник, знамето на община Симитли и флага на ЕС.

Празничната феерия стартира с изпълненията на Ансамбъл „Веселие“ и мажоретен състав, със самодейците от общината, с талантливите деца и младежи от танцовите школи. За празника на Симитли пяха верният приятел на Симитли и общината Иван Дяков с неговата дъщеря Ивана Дякова, които изпяха любимите песни на симитличани и изненадаха публиката с 2 нови песни.

Любимката на всички Румяна Попова, повдигна на макс настроението на хората, които не спираха да играят на импровизирания дансинг на площада.

Уважаеми дами и господа, съграждани, нека ни е честит празникът – Рождество на Просвета Богородица, който е празник и на нашия прекрасен град. Може би най-прекрасното място за живот в целия свят – поне за мен! На този светъл празник искам да ви пожелая да бъдете живи и здрави, все така усмихнати! За мен няма нищо по-хубаво от това, което виждам тук на площада – едни весели и усмихнати хора, които се веселят истински от сърце и душа! Едни хора, които живеят щастливо! Хора, които мисля, че виждат, че техните мечти се сбъдват, защото Симитли непрекъснато се променя и обновява и аз ви обещавам, че Симитли и занапред ще продължи да се променя и обновява! Направихме много и ще продължим по този път! Ще издам само 2 неща! Вече имаме договорка с министър-председателя и правителството и само до няколко месеца ще започне изграждане на индустриална зона, където ще бъдат открити над 1000 работни места. Въпрос на няколко месеца е и изграждането на моста над река Струма. Вярвайте в това, че бъдещето на Симитли ще става все по-добро! Вярвайте и обичайте своя град, защото само така нещата се случват! Нека Бог да пази Симитли и България!“ – с тези думи, кметът Апостол Апостолов поздрави съгражданите си и заедно със самодейците от общината изпя химна на Симитли, когато петнадесетминутна заря озари небето над площада.

Веднага след това, голямата балканска звезда – Амар Гиле, заедно с бенда си се качи на сцената и изпя всички любими сръбски хитове, специално за всички.

Разбира се, Община Симитли мисли за малки и големи. Емануела, Криско, Денис Теофиков бяха изненадата за по-младите и до рано сутринта пяха и се веселиха заедно с публиката!

Колебливо беше общественото мнение до последния момент – къде да бъде концертната програма – на стадиона или на площада. Но на площада имаше и повод. За първи път празника на града бе на напълно обновен център. Площад „Септември“ е с чисто нов облик, присъщ на модерен европейски град, подобаващ на гостоприемството и топлотата на местните в Симитли и общината.

Това е Симитли-  град, в който хората знаят как да се веселят!


Pin It