Празничен Симитли – стотици ученици с трибагреници, балони и китки в ръце

Особена тържественост се усеща днес в Симитли. Няколко празника обедини днешната дата – 24 май – Деня на братята първоучители Кирил и Методий, 50-ата годишнина от обявяването на Симитли за град и патронен празник на две училища.

Грандиозно и запомнящо се дефиле събра учениците от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Симитли, СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – село Крупник и ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – село Долно Осеново. За първи път трите училища обединени направиха празника още по-красив, а площадът се изпълни до краен предел със стотици ученици с трибагреник и китки в ръце.

Празникът събра абитуриентите, учителите, кмета, родителите. Всички, за които грамотността и знанието е отговорност, са на общото тържество на 24-ти май в Симитли. „Върви, народе възродени…“ отекна в града. Шествието премина през централните улици под съпровода на духовия оркестър към СУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Портрети на първоучителите и на именити български просветители държаха учениците в ръце. Ученици преклониха глава пред делото на Светите братя Кирил и Методий и възпяха най-голямото богатство на българите- азбуката и славянската писменост.

Привилегията да спедели празника с днешните просветители и честта да отличи най-изявените сред децата на Симитли има кметът Апостол Апостолов.

Зам.-кметът Евгения Георгиева също честити празника на словото, честити на учителите, културните дейци, хората на духа и им пожела да продължават да мечтаят и да дерзаят.

Химнът на най-светлия български празник „Върви, народе възродени“ изпълниха учениците от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – село Крупник. Танц на цветята и танц на мажоретките допълни празничното настроение.

Pin It