Православен информационен център Благоевград навърши 8 години

Православният информационен център на Неврокопската света митрополия отпразнува поредния си рожден ден – днес навърши 8 години от своето създаване. Празничното тържество по този повод се проведе в центъра от 18 часа днес, като беше отслужен тържествен водосвет от Неврокопския митрополит Серафим в съслужие със свещеници от Благоевградската духовна околия.

След водосвета пред гостите, събрали се на тържеството, беше представен новия сайт, създаден от работещите в центъра Мирела Кючукова и Петър Петров, който предоставя богата информация за православните храмове на територията на Благоевградската духовна околия. Бе открита изложба иконопис на Татя Накова – млад живописец, но със сериозен талант.Тържеството продължи с почерпка, като за всички имаше по парче торта, а накрая всеки от присъстващите си тръгна с подарък – най-новият брой на детския вестник “Кандилце”.

Учебната програма на центъра включва: неделно училище, курс по иконопис, детски журналистически курс “Кандилце”, курс по източно-църковно пеене, православен форум /беседи и православни филми/ и др. Всичките курсове са без такса обучение, като тя се поема от Неврокопската света митрополия. Адресът е гр. Благоевград, ул. „Тракия“ 3, 2700 Благоевград.

Що се отнася до социалната дейност на Православния ценвтър, тя също е много богата и разнопосочна. В центъра работи библиотека, от която всеки може безплатно да вземе и прочете необходимата му книга. Раздават се дрехи на нуждаещи се хора, заедно с Общинския съвет по наркотични вещества се правят кампании в помощ на социално слаби, дарявайки им хранителни пакети за големите християнски празници, създадоха и кухнята за бедни в партньорство с настоятелството на храм “СВ.в.Николай Летни” и Сдружение “Движение Ние,жените” в кв.”Грамада”, където всяка неделя се готвят над 100 порции супа, готвено и десерт за социално слаби.

Присъстващите пожелаха здраве и успехи в благодатната дейност на центъра, да продължават да правят добрини и още дълги години да събират хората в това “място за обединение, за съработничество, за сътрудничество, за просвещение, за духовно обогатяване, за духовно и матриално подпомагане и за всяка полза за всички”, както благослови Неврокопският митрополит Серафим.

Pin It