Правителството и НОЩ ще обсъждат днес разхлабване на мерките

Правителството и Националният оперативен щаб /НОЩ/ ще обсъждат в 10.00 часа ситуацията с COVID-19 в страната и възможностите за разхлабването на мерките, каза министър-председателят Бойко Борисов, който се включи в брифинга на НОЩ тази сутрин.

Той посочи, че няма разногласия между щаба и него. Решението да се промени начинът на представяне на информацията от щаба е обсъждано в продължение на две седмици по искане на НОЩ, каза още премиерът, който призова част от журналистите да не се “гаврят” с председателя му, проф. Венцислав Мутафчийски.

Ползваме цялата палитра на знаещи хора, а те не се обичат, но искам да чувам всички, каза още премиерът. Накрая, ако има успехи, ще бъдем всички щастливи, ако има загуба – ще е само моя.
Проф. Венцислав Мутафчийски каза, че е некоректно отразяването, че щабът е спрял. Това не отговаря на истината от две седмици разговаряме на тази тема за промяна на оповестяването, защото според много от хората начинът на оповестяване е контрапродуктивен, насажда страх, фиксира вниманието на обществото много, а това не е полезно, каза той и допълни, че молбата за промяна е била на НОЩ. Ние искахме още по-далеч да стигнем – да се изпращат само прессъобщения, а уточняващите въпроси да са към съответните министерства и към Щаба.

Обсъждането между правителството и Щаба ще е, за да се уточни графикът, защото след всяко отпускане на мярка трябва да се направи анализ какво е отражението върху заболеваемостта, а това е наша работа, каза Мутафчийски. Всяко отпускане, което не е съобразено с реалностите, може да доведе до влошаване на ситуацията, допълни той.

Премиерът Борисов посочи, че има вече много искания за отпускане на режима. Днес ще се обсъжда възстановяването на шофьорските курсове, каза той. Горанов настоява да се пуснат да работят ресторантите и кафенетата на открито, при спазване на санитарни мерки, допълни Борисов.
Министър-председателят посочи, че повече информация за следващите мерки ще бъде дадена след края на общото заседание между правителството и щаба./БТА

Pin It