Поройни дъждове нанесоха големи щети в Югозападна България

архив

Поройни дъждове нанесоха големи щети в Югозападна България. Най-засегнати са селата в района на Хаджидимово. Там им разрушени пътища, има и унищожени посеви.

Бурята в село Петрелик е била невиждана от години насам, а пътят е бил залят от водата. Според разказите на местните тя се развила за минути и всичко в селото било под вода. Има унищожена реколта с тютюн, която стопаните ще опитат да спасят с пръскане, съобщава Нова тв.

„Благодарим, че мина за 20-30 минути. Ако продължаваше още толкова, щеше да се простим с абсолютно всичко“, коментира местен жител.

Сериозни са щетите и по единствения пътя, свързващ селото със съседните населени места. „7 сантиметра асфалт е изкъртен. Трябва да се прави ремонт и всичко да се направи наново“, каза кметът на селото Тодор Прокопов.

Пороен дъжд и градушки оставиха Лом без улици. Републиканският път Монтана – София също беше непроходим. Хората трудно стигат до домовете си заради огромните дупки, образувани по улиците. „В града са се изляли 56 л/кв.м. по данни на хидрометеорологическите станции. Над час и половина останахме без ток. Над 10 улици са с повредени настилки. Голяма част от тях са непроходими“, обясни в „Здравей, България“ кметът на града Георги Гаврилов.

Той допълни, че общината ще се обърне за финансова помощ от фонд „Бедствия“. Финансирането на пътя, свързващ Лом с Монтана и София е 3,5 милиона лева, досега е направен 1,5 километра от общо 3.

Pin It

Публикувай мнение