Подготвят нов регламент за ограничен достъп на автомобили до Рилските езера

Сезонът по Седемте рилски езера приключва и от общината в Сапарева баня, и от наемателите на хижи и туристически обекти, от агенциите отчитат сериозен спад на туристите по циркуса. Заради пандемията от Covid-19, от въведените ограничения, дори и заради по-лошото време през юли посещаемостта е около 30%, сравнено с предишните години. Ако годишно по статистиката на Министерството на туризма до eзерата се качват около 200 хиляди, то тази година те няма да надхвърлят 35-40 хиляди, съобщава БНР.

Но и при такъв слаб сезон Седемте рилски езера станаха известни с нарушения, дори и с инциденти. Сръбски туристи се къпаха на воля и безнаказано в езерото Бъбрека. През целия август, когато горе са на стан от Бялото братство, въпреки издадена в средата на август т.г. заповед на екоминистъра Емил Димитров за забрана, джипове продължиха да карат туристи към Седемте езера. Стигна се до гонки с полицията и патрулите на НП “Рила”, наскоро имаше и инцидент, при който пострада полицай от областната дирекция в Кюстендил.

„Най-сериозен проблем по Езерата и сега са джиповете. Готви се нов регламент за ограничен достъп на автомобили, стана ясно след среща по проблема с нерегламентиран превоз на туристи с джипове по циркуса при областния управител на Кюстендил Виктор Янев.

Същевременно по циркуса върви реновиране на пътеките, беше качена тежка земекопна техника, а прокуратурата спря работата по рехабилитацията след сигнали на разгневени туристи. После работата продължи, но само на ръка и с каране на материалите с коне.

Pin It