Подготвихте ли автомобила си за зимата?

Зимата е на прага ни и е време да подготвите любимия си автомобил за предстоящите минусови температури, снеговалежи и мрачно време.

 

10 неща, които трябва да направите, за да сте спокойни, когато шофирате през зимата

Проверете батерията и я заменете, ако е нужно

Автомобилните акумулатори често “умират” тъкмо през зимата, тъй като, когато е студено се натоварват допълнително. Затова, едно от първите неща, които трябва да направите е да проверите батерията. Използвайте мултицет или тестер, за да проверите напрежението. Ако то е 12,6 V, тогава всичко е наред, но ако е между 12 и 12,3 V трябва да помислите или за зареждане или за смяна.

 

 Прегледайте амортисьорите

Доста често, при подготовка на колата за студените месеци много от шофьорите пропускат прегледа на амортисьорите, тъй като считат, че този елемент от окачването не се влияе от минусовите температури. Не правете и вие тази грешка и задължително инспектирайте амортисьорите. Огледайте ги за течове на масло или за други признаци на износване и ако установите такива предприемете стъпки за подмяна.

Сменете чистачките и почистващата течност

Лошата видимост е много опасна при шофиране особено през зимата, затова се уверете, че чистачките ви са в добро състояние. Огледайте ги внимателно и ако забележите, че гумата е напукана или когато ги пуснете не почистват както трябва, направо ги сменете с нови. Задължително сменете течността за почистване с нова и внимавайте тя да е предназначена специално за ползване през зимата.

Проверете гумените уплътнения на вратите

При студено време гумените уплътнения стават по-твърди, често се напукват и дори се свиват. А това не само  затруднява отварянето и затварянето на вратите, но и се намалява ефективността на изолацията, което е и основната функция на уплътненията. За да подготвите тези елементи за студеното време, третирайте ги редовно със силиконов спрей или глицерин.

Поддържайте правилно налягане в гумите

Ниското налягане в гумите може да бъде потенциално опасно през зимата, тъй като намалява контрола на автомобила, увеличава разхода на гориво и износва гумите по-бързо. Затова е много важно през целия зимен период да проверявате налягането на гумите поне веднъж седмично.

Инвестирайте в комплект зимни гуми

Гумите са важни за навигацията и безопасността ви през зимата, затова е изключително важно да инвестирате в качествен комплект. Добрите зимни гуми ще ви осигурят добро сцепление, по-добър контрол над автомобила и по-къс спирачен път. 

 

Проверете работата на светлините

През зимата добрата видимост е ключова, тъй като през повечето време ще карате при мрачно време или снеговалеж. За да се уверите, че ще бъдете видими за останалите участници в движението, направете преглед на всички светлини – къси, дълги, стопове, аварийни. Ако нещо не ви хареса почистете добре фаровете и сменете крушките.

Инспектирайте и обслужете спирачките

Шофирането по мокра и снежна настилка, както и солта и пясъка, с които се посипват улиците затрудняват и натоварват спирачната система доста през зимата. Дисковете се износват по-бързо, накладките също, а това е предпоставка за ПТП . Затова е важно да обърнете специално внимание на спирачната система преди началото на зимния сезон и ако се налага да подмените износените авточасти. А когато зимата наистина започне, за да сте сигурни в спирачките ги проверявайте поне веднъж или два пъти, докато траят студените месеци.