По-строги мерки от петък: Затварят училища, ясли, ресторанти и молове

Взехме решение за удължаване на епидемичната обстановка. Това обяви на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. В тази връзка се въвеждат мерки, които ще важат от петък 27 ноември до 21 декември.

Мерките са следните:

Спират се учебните занятия във всички образователни институции – всички ученици от 1 до 12 клас, всички извънкласни дейности, занимания по интереси, занимални и т.н. всички ВУЗ-ове. Затварят се детските градини и ясли.

Преустановяват се конгреси, семинари, тиймбилдинги, обучения, съобщи Костадин Ангелов.

Спира се провеждането на обществени мероприятия с присъствена формула, групови културни развлекателни мероприятия, изключения ще правят само театрите – разрешени са посещенията до 30% от капацитета при стриктно спазване на мерките.

Не се допуска провеждане на събирания и тържества от частен характер с присъствие на повече от 15 души.

Спират се колективните и индивидуални спортни мероприятия до 18 г., с изключение на международните спортни състезания, които вече са започнали.

Всички спортни мероприятия над 18-годишна възраст и международни спортни състезания до 18 г. за деца се провеждат без публика.

Спира се дейността на фитнес центровете, заведенията за хранене и развлечения. Допускат се само доставки или вземане на храна за дома и офиса.

Спират се посещенията в игралните зали и казината, посещенията в търговските центрове и търговски центрове тип мол, с изключение на зоомагазини, оптики, аптеки, магазини за хранителни стоки, банки, телекомуникационни оператори, пощи.

“Говорим за големите търговски обекти тип мол. Малките магазини, които са в кварталите продължават да работят”, уточни здравният министър.

Църквите и религиозните центрове ще бъдат отворени.

Парковете и градините остават отворени, не налагаме вечерен час в нито една сфера. Няма и други строги мерки, характерни за някои от държавите на територията на ЕС, подчерта още Ангелов.