Пламна огнище на COVID-19 в Сатовчaнско

За изминалите 24 часа за COVID-19 са изследвани общо 1126 проби, от които 44 са дали положителен резултат. 10 от тях бяха съобщени вчера /9 май, към 17 ч./, а към тази сутрин са регистрирани 34. Тези данни изнесе секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов.

15 от новозаразените са в област Благоевград, 7 в София – 7 в “Пирогов”, двама във ВМА, един в “Света Анна” и трима амбулаторни, в Пазарджик са 5 нови случая, във Видин – 4, в Кюстендил – също 4, в Ямбол – 3, в Плевен – 2, във Враца, Кърджали, Монтана и Сливен – по един.

Наблюдаваната повишена активност в Благоевград се дължи на установено огнище на заразата в село в община Сатовча. РЗИ е предприела всички епидемични мерки и са установени контактните лица на първия случай.

От заразения медицински персонал са регистрирани 3 нови случая – един на лекар и два на медицински сестри. Те са в “Пирогов” и в болницата в Пазарджик.

Броят на излекуваните е 444. Има нови 22. Във ВМА са 5, в “Пирогов” са 3, амбулаторни случаи в област София са 11, в Кюстендил – 2 и в Сливен – 1.

Има 5 новоустановени случая на деца през изминалото денонощие. Те са на възраст между 1 и 18 години. От тях в Благоевград са 4, в Ямбол – 1. Детето в Ямбол е на година и половина и е от квартал в града с оформено огнище на заразата.

Общият брой на починалите е 90. Има два нови случая – на мъж на 66 години с онкологично заболяване, починал в “Пирогов”, той е бил с два отрицателни PCR-а, като на 4 май се е позитивирал тестът за коронавирус с PCR и в резултат на развита остра дихателна недостатъчност е починал. Вторият случай е на мъж на 80 години в “Александровска” болница, той е бил с редица придружаващи заболявания.

Към момента в болници са 389 пациенти, от които 56 са в интензивни отделения.

Pin It

Публикувай мнение