Петрич се готви за Трифон Зарезан

Празникът на лозаря в община Петрич ще се проведе на 14 февруари от 11.00 ч в м. „Хановете“. Програмата, организирана от Общината, ще започне с молебен за здраве и берекет. По традиция ще бъде извършен и ритуалът по зарязване на лозята, както и оценяването и награждаването в конкурса „Най-добро домашно червено вино“, произведено от последната реколта грозде.

В конкурса могат да участват винопроизводители от община Петрич, като заявят това в срок до 13 февруари на адрес – Общинска администрация – Петрич, ул.” Цар Борис ІІІ “ № 24, отдел “ Образование и култура“, ст. 310 , тел. 69 132.

Участниците в конкурса могат да представят домашно червено вино – реколта 2019 г., произведено от различни сортове грозде (от един сорт или букет от сортове). Виното се предава при записването за участие в конкурса в еднакви стъклени тъмни бутилки (с вместимост не по малко от 0,7 л.), предоставени от организатора на конкурса.

Оценяването ще се извърши на място на 14 февруари от жури, включващо определени от Общинска администрация специалисти, чрез метода „сляпа дегустация”. Класираните на първите места ще получат предметна награда, грамота и плакет. Музикалната програма за празника ще бъде подготвена от самодейците на НЧ „Просвета“ с. Беласица и НЧ „Антон Попов“ с. Скрът.

Pin It