Пети ден на антиправителствени протести в София

снимка: БГНЕС

Хиляди, обединени в исканията си за промяна, излязоха на антиправителствен протест за пети пореден ден в центъра на София и завладяха така наречения “триъгълник на властта”, заключен между сградите на Министерски съвет, Народно събрание и Президентството.

Освен в столицата, протести в понеделник вечер срещу властта има във Варна, в Бургас, в Благоевград, в Шумен, в Стара Загора, в Хасково и в още няколко града на страната. Основните искания на протестиращите са оставка на правителството и на главния прокурор.

Протестът е мирен, но шумен. Полицейското присъствие както в София, така и в другите градове, където гражданското недоволство назрява с всеки час, е изключително засилено, предава БГНЕС.

На жълтите павета в София оставката на управлението искат хиляди хора – млади, стари – има хора от всякакви възрасти. Много са хората с деца, с кучета и такива на велосипед.

Множеството скандира “Корона, чао! Бойко, чао!”.

Сред лозунгите, издигнати на собственоръчно написани плакати, се чете: “Насилието не е инцидент”, “Прокуратурата (не) е свиневъдство!”, “10 години стигат! Борисов, върви си с мир!”, “Искам бъдеще в България, много ли е?”.

Минути преди 19 часа към кордона от униформени в периметъра за сигурност, разположен пред сградата на Министерски съвет, се присъединиха още екипи на полицията.

Тази вечер протестиращите не правят шествие и няма да има блокиране на Орлов мост. Те заявиха, че остават на място и неуморно скандират „оставка”, „Гешев е позор”.

Около 17 часа членове и симпатизанти на Коалиция Демократична България, начело с Христо Иванов и Атанас Атанасов, протестираха пред МВР, за да искат оставката на Младен Маринов, а след това с шествие се присъединиха към протеста пред Министерски съвет.

Причините за исканата оставка на Маринов са две основни – събитията от петък вечер, когато по време на антиправителствения протест в столицата се стигна до сблъсъци и има много сигнали за полицейско насилие върху протестиращи. Вторатата причина е заради съботния протест край Росенец, когато граждани тръгнаха да плажуват на охраняем плаж, но бяха спрени от представители на жандармерията.

Pin It

Публикувай мнение