Перничанинът Юлиян Богданов с ударни постижения в покера

Photo by PokerNews

Перничанинът Юлиян Богданов е един от обещаващите родни покер играчи и набира все повече преднина и успехи в последните месеци. Към момента Юлиян се изявява активно в онлайн пространството и във виртуалните зали, но подобно на повечето си колеги играта онлайн е и подготовка и трамплин за големите турнири на живо, на които играчът започна да се изявява от скоро.

През изминалата 2018 г. Богданов постигна най-големия си успех в покера до момента на най-големия седмичен турнир Sunday Million. Състезанието е от световен мащаб и в него се включват хиляди участници, сред които и немалко българи. Интересното е, че за разлика от други големи събития в света на спорта, неделният турнир дава възможност на играчи от всякакъв ранг да се включат и да се борят за гарантирания награден фонд от общо 1 милион долара, който се разпределя между първенците. За него могат да се класират както професионалисти, извоювали мястото си чрез т.нар. сателитни турнири, така и аматьори, заплатили входната такса от $109 за участие.

Първата българска победа в турнира бе завоювана още през 2011 г., когато нашенец с никнейм в онлайн пространството marin06 триумфира и спечели $244 000. През изминалата година пък небезизвестният благоевградчанин Константин Капчин се включи в юбилейното издание на Sunday Million и макар да завърши на второ място, си прибра уникалната сума от $707 574. Огромната печалба се дължи именно на факта, че изданието беше юбилейно и отбелязваше дванадесетата годишнина на турнира, което увеличи десеторно както броя участници, така и наградния фонд на основното събитие. Това означава, че Капчин се справи с конкуренция от над 40 хиляди участници и грабна част от общия фонд на стойност 10 милиона долара.

Не по-малко значимо беше постижението на Юлиян, макар първото място да му донесе по-малка парична печалба. Той се включи във финалната маса на турнира с трети по големина брой чипове и едно предишно участие на финална маса зад гърба си, на което завърши на седма позиция. Макар на няколко пъти да имаше опасност да отпадне, Юлиян успя да се задържи и да спечели решаващи ръце, които да му дадат значима преднина пред опонентите му. След няколко часа игра перничанинът постигна рекордната за кариерата си победа и парична печалба на стойност $214 893.

Едва преди няколко седмици Богданов записа още една печалба на стойност $30 000 в друг голям ежеседмичен турнир Sunday Warm Up. Така той стана първият българин с два триумфа на неделните турнири.

Друго известно събитие в света на онлайн покера, което събира ежегодно хиляди участници, включително и българи, е Зимният шампионат (Winter Series). Той се проведе в началото на тази година и даде възможност на играчите да се борят за награди, възлизащи на милиони. Над 10 българи записаха участие на финални маси в шампионата, сред които бе и Юлиян Богданов. Той успя да завърши втори на събитие Event #1 Phase 2, което му донесе печалба от близо 100 хиляди долара.

Photo by flipchip, CC BY-SA 3.0

През 2018 г. перничанинът направи своя дебют на най-голямото и престижно живо събитие в света на покера, което се провежда ежегодно в Лас Вегас – Световните серии по покер (World Series of Poker). Той се включи в няколко от събитията, но за съжаление не записа значим успех. Въпреки това не остана с празни ръце и спечели общо около $10 хиляди, с които поне е успял да покрие разноските по пътуването и престоя си. Със сигурност преживяването е незабравимо, а и дава голям тласък на играч като Юлиян, който за пръв път се явява на събитие от подобен ранг.

Перничанинът отново се отправи към Лас Вегас, за да се включи в тазгодишното издание на Световните серии, което тази година е юбилейно. То се провежда за петдесети път и започна буквално преди дни, а редом с Юлиян в него ще вземат участие и много от най-добрите родни покер играчи, сред които Вилиян Петлешков, Фахредин Мустафов, Димитър Данчев и много други. С тях е и благоевградчанинът Красимир Янков, който вече успя да направи първото си постижение и завърши на 21-ва позиция в Event #11 с печалба от $12 000.

Турнирът ще се състои от общо 89 събития и ще продължи до средата на юли. Основното събитие, което ще определи и тазгодишния шампион по покер, ще започне на 3 юли.

Pin It