Пчелари черпят с мед в деня на Свети Харалампий

Пчелари от Дружество „Малешево-Струмяни-Микрево” ще покажат щедрост и ще почерпят с мед. Това ще стане в неделя, когато православната църква почита свети Харалампий. Майсторите на меда ще почетат своя покровител. В този ден се отдава заслужено внимание на пчеларите и пчелите, твърди Тодорка Стоилова.

Празникът започва рано сутринта, когато всички ще занесат мед в храма, за да бъдат благословени продукцията и труда на пчеларите. Меси се питка, маже се с мед и се раздава за здраве. След водосвета в църквата пчеларите в община Струмяни ще организират празнична вечеря в чест на своя покровител.

„Малешевският мед е прочут със своите качества, а ние сме обединени да подобрим своята продукция и да усъвършенстваме своите умения в отглеждането на пчели. Добрата новина е, че Европейската комисия предложи въвеждането на двегодишна забрана за използването на три пестицида, които се свързват с измирането на пчелите”, сподели още Тодорка Стоилова. Тя пожелава на себе си и колегите си здраве, успех, късмет, берекет и пълни кошери с пчели и мед.

Pin It