Отново отвори врати един от най-старите храмове в Пиринско

Oтново отваря вратите си един от най-старите храмове в Пиринско – църквата “Свети Николай Мирликийски Чудотворец” в с.Обидим. С тържествена служба на Никулден,  Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим  освети храма.

Малкото планинско село Обидим е известно като селото с 13-те храма – църкви, параклиси и манастир. Само това е достатъчно да покаже какъв дух , вяра и достойнство са имали обидимци.
Историята на с.Обидим е неразривно свързана с църквата “Св.Николай”. Храмът, разположен в центъра на селото, е построен в 1842 г. и осветен на следната 1843 година. Сградата е дълга 23 м, широка 13 м и висока 8 м, а стените са дебели 1 м.

Възрожденската църква е изгорена заедно с цялото село в бурната 1903 г., при потушаването на Илинденско – Преображенското въстание. Почти цялото село бяга към границата на свободна България., но само три години по-късно обидимци възстановяват и надграждат храма. ” Черковно-училищната община е бедна. Черквата и училището също са бедно подредени. Църквата е „Св. Никола“ и тя се възражда с подкрепата на възвръщащите се бежанци”, пише Иларион Неврокопски. Въпреки немотията, хората от селото събират средства и през 1909 г. на място отливат камбаната на храма, тежаща 153 кг.
Селото преживява още едно опожаряване – по време на Балканската война в 1912 г. И пак хората бягат към България, и пак се завръщат след оттеглянето на турските войски от Пиринския край, и пак строят храм – този път църквата “Св.Пантелеймон”.
През съзиждане и пожарища, през разруха и обновление, през всички превратности на историята, църквата “Свети Николай Мирликийски Чудотворец” никога не е затваряла врати през 176-годишното си съществуване.

Сега, родолюбиви банскалии и жители на с.Обидим обединиха усилията си, за да обновят храма в селото. С благословията на Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, вярващите вече ще се черкуват в напълно ремонтираната църква.
Ръководството на Община Банско и общинските съветници засвидетелстваха с присъствието си на литургията почит към покровителя на храма – Свети Николай Чудотворец.