Отмяната на карантината отпуши пътуванията до Турция

Отмяната на карантината, която от 16 юли може да се замени с отрицателен PCR тест, отпуши пътуванията за ваканция в Турция. Задължителната 14-дневна карантина от трети страни отпадна от 16 юли.

Действащата в момента заповед с условията за влизане в България предвижда всички лица, които пристигат от Швеция, Португалия и трети страни с изключение на Великобритания, Исландия, Норвегия, Швейцария, Лихтенщайн, Сан Марино, Андора, Монако, Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай, Украйна да се допускат у нас при представен документ, показващ отрицателен резултат от направен до 72 часа по-рано тест за COVID-19. Само при липса на такъв документ лицата се поставят под 14-дневна карантина, пише “Сега”.

При организирано пътуване партньорската агенция в Турция организира вземане на пробите и придобиването на нужния документ за направен тест преди летовниците да отпътуват обратно за България, показват съобщения в сайтовете на неколцина туристически агенции.

Цената на PCR теста в Турция е 110 турски лири – около 30 лева. Може да се направи на място в курорта, но може и на границата. На Капъкуле е изграден пункт, който обслужва пътуващите 24 часа в денонощието.

Очакванията на агенциите бяха задължителната карантина за Турция да отпадне от 1 юли, но това стана едва тази седмица. Карантината обаче можеше да се заобиколи, ако човек се върне през Гърция. Сега надеждите са от 1 август да се премахнат и тестовете. Извънредната обстановка в България е удължена до 31 юли.

За Гърция пък, която от 15 юли изисква отрицателен PCR тест за влизащите летовници, вече има оферти, които включват в цената на почивката и безплатен PCR тест. Заради новото изискване от началото на седмицата пред частните лаборатории има опашки от чакащи, а цената на един тест е около 100 лв., въпреки че се предлага и семейно изследване, с което цената значително намалява.

Pin It