Откриха петима младежи, изгубили се в Пирин

Петима младежи oт Сърбия, загубили се в Пирин планина са били открити от Планинска спасителна служба – Банско, съобщи председателят на Българския Червен кръст (БЧК) Христо Григоров, цитиран от “Фокус”. Те тръгнали да се спускат по улеите в района на хижа Демяница, но се загубили,  Децата са спасени в района на връх Тодорка. Григоров уточни, че в момента ситуацията навсякъде в планините е рискова по отношение и на лавини.

По думите му натрупаният сняг много лесно се отчупва, тръгва и повлича след себе си друг, като даде конкретен пример с двамата младежи сноубордисти, загинали днес в Пирин.

„Шанс е, че преди минути бяха спасени 5 дечица от Сърбия, които спускай си се от връх Тодорка, излизат извън очертанията на пистите за каране и навлизат в един изключително опасен дол“, обясни той.

„Спасяването им бе изключително рисково за Планинската спасителна служба към Българският червен кръст, които с риск за собствения си живот слизат да оказват помощ и съдействие, но успяват да ги извадят. Към момента биват транспортирани с шейни към болница“, добави Григоров.

„Достатъчно даваме жертви от хората по пътищата – нека да бъдем внимателни и отговорни в планината. Трябва да се съобразяваме с указанията и да не надценяваме себе си“, призова Христо Григоров.

Pin It