Откриха паметна плоча на горянското движение в Сенокос

Паметна плоча в памет на дейците на горянското движение поставиха в село Сенокос. От днес плочата ще напомня на жителите на селото и общината за дейците на горянското движение, чиято 70 – годишна памет отбелязаха днес в Сенокос. Имената на Герасим Тодоров, Петър Гърков, Асен Михайлов, Найден Михайлов, Фердинанд Спасов, Иван Янушев, отец Стефан Камбитов и Иван Врънков са изписани на плочата, открита днес от заместник областния управител Иван Стоянов. Из горите на Пирин излизат горяни от Влахи, Ощава, Горна Градешница, Гара Пирин /сега гр. Кресна/, Брежани, Мечкул, Сенокос.

Историята на горянското движение и горяните бе разказана на мястото, а десетки поддръжници на движението бяха дошли да почетат горяните. Двама отци отслужиха панихида на мястото, а след това бе направено водоосвещение и откриване на паметната плоча.

През пролетта на 1948 година новото горянско движение вече е един мощен отряд, който приема името Шести пирински отряд с войвода Герасим Тодоров. Този отряд е подпомаган от стотици ятаци из всички селища на Пиринсия край, към него се присъединяват и военни от бившата царска армия на България, от бивши политици, адвокати и други сторонници за свобода от София, Дупница и други селища на страната. Певческа група към читалище „Гоце Делчев“ село Черниче изпя патриотичнии революционни песни. Цветя и венци бяха поднесени на мястото.

Pin It

One Comment - Write a Comment

  1. Поне да беше записала имената на отците ,които отслужиха панахида.

Comments are closed.