От 1 юли всеки има право да си сложи „умен“ електромер

От 1 юли всеки един потребител на ел.енергия ще може да поиска от своето ЕРП да му инсталира “умен” електромер. Това предвиждат поправките в енергийния закон, приети окончателно от депутатите .Енергодружествата трябва да го монтират до 30 дни след поискването му.

“Сега всеки един потребител е на график, който се определя от ЕРП-то и потребителят не може да си следи потреблението”, обясни в кулоарите на НС председателят на енергийната комисия Валентин Николов.

“Ел.енергията в различните часове на деня е с различна цена, особено ако е малко производство или средно, той ще може да контролира своето потребление или цена”, добави Николов, цитиран от Канал 3.

Става дума обаче за клиенти с обект с инсталирана мощност над 50 киловата.

“Това дава възможност за реално плащане на това, което всеки е потребил. И второто важно нещо е, че той може да потребява в часовете, когато е най-евтина ел. енергията”, обясни за предимствата на дигиталния електромер шефът на енергийната комисия.

Освен това показанията му ще могат да служат като доказателство за обжалване на сметката.

“Защото те много точно и ясно показват на всеки 15 минути какво е потреблението”, добави Николов. “Няма да има и забавяне на фактурите, каквото имаше досега”, смята Николов и прогнозира, че занапред масово потребителите ще преминат на такъв онлайн отчет.

Депутатите решиха още малките фотоволтаични централи, с мощност от 1 до 4 мегавата и 12 топлофикации, които прозивеждат ток по комбиниран способ, да продават електричеството си през борсата. Целта е да се намали риска от спекула на свободния пазар с цените за бизнеса.

Премахва се и таксата “износ” върху тока и ограничението съседните енергийни борси да продават у нас.

Pin It

One Comment - Write a Comment

  1. Какъв 1-ви юли какви пет лева бе???
    От ЧЕЗ още преди 1година инсталираха новите умни електромери които се отчитат дистанционно

Comments are closed.