Освещават иконата на Света Троица – Старозаветна в Банско

Икона на Света Троица-Старозаветна, рисувана от монасите в атонския манастир Дохиар, ще бъде осветена на храмовия празник в Банско, съобщи БНР. Ценната икона е дарена на черквата „Света Троица“.Нейното изографисване е поръчано на монасите от атонския манастир Дохиар, където се намира оригиналът на „Старозаветната Троица“, известна още като „Гостоприемство Авраамово“, нарисувана през 1425 година от Андрей Рубльов. Иконата е една от най-известните в целия православен свят.

При едно от поклоническите посещения в Атон столичанинът Борислав Лазаров и негови приятели от Банско решават, че църквата „Света Троица“ във възрожденския град заслужава да има такава храмова икона. Така те стават основните дарители. Сред тях са Димитър и Дуни Захови, които изработват красив резбован проскинитарий, в който е поставена Старозаветната Света Троица.

Иконата ще бъде осветена от Неврокопския митрополит Серафим по време на светата литургия на храмовия празник.

Черквата „Света Троица“ в Банско отбелязва 185 години от построянването й. В основата на съграждането е видният банскалия Лазар Герман, а имотът е дарен от бащата на Неофит Рилски-поп Никола Бенин. Над 1000 имена от 270 фамилии са записани като дарители за построяването на храма.

Pin It