Остър дефицит на кадри в навечерието на зимния сезон в Банско

Заради липса на желаещи да работят в сферата на услугите, по-малко от месец преди старта на сезона, хотелите трудно попълват екипите си, като за поредна година търсят кадри от трети страни.

Всяка година около 5000 работни места се разкриват в сферата на туризма в Банско. Основно заради ниското заплащане желаещи да започнат работа липсват, а хотелиери са принудени да наемат хора от Украйна, Молдова и Русия, информира БНТ.

“Най-големият проблем, който идва оттам, е че те идват първо неподготвени, а второ са небългароговорящи, което също ни създава големи трудности. Максимумът, за който ние можем да ги наемем, е 3 месеца, така че ние ги наемаме, от тях губим един месец за обучение да ги обучим горе-долу да свикнат, това, което искаме да бъдат и остават около 60 дни, в които да работят пълноценно”, коментира Димитър Илиев, управител на ваканционен комплекс в Банско.

За разлика от хотелските комплекси, в много от механите в Банско успяват да задържат персонала си целогодишно.

Хотелиерите и ресторантьорите в Банско очакват тази година туристите основно да са от съседни балкански държави и Израел. Надяват се сезонът да бъде по-добър от миналогодишния.

Pin It