Нови три възможности за безплатно изследване на пушачи до края на годината в Благоевград

На 12 ноември, 26 ноември и 9-ти декември в Благоевград ще бъдат изследвани пушачи. Изследванията са в рамките на третия етап от кампанията за безплатни скринингови прегледи на активни, пасивни и пушачи на бездимни електронни цигари, предава БНР.  Мотото на кампанията е „Спри сега, за по-добро здраве утре“, организирана от Националната асоциация за профилактика на белодробните болести, Министерството на здравеопазването и Института за здравно образование.

Изследванията ще извършва екип на д-р Елина Смилкова – пулмолог, в двора на МБАЛ „Пулс“ в Благоевград от 8 до 13 часа на посочените дати. Изследването се извършва чрез мобилен кабинет – флуорограф, в който ще се правят флуорограми на белия дроб. По същото време на партера на болницата в 18-ти кабинет, ще се извършват спирометричните изследвания за оценка на функционалния капацитет на белите дробове чрез измерване количеството на издишания въздух, което е много важен показател за поставянето на диагноза.

За прегледите на 12 и 26 ноември, както и за 9 декември е задължително предварително записване, което се извършва на националната телефонна линия 0700 10 126 на цената на един градски разговор. Записването става през работните дни от 10:00 до 16:00 ч. Онлайн записването се извършва чрез сайта на Института за здравно образование.

Pin It