Опасно високи температури бяха измерени на много места в страната

pixabay

Топлата вълна от Африка продължава да държи в плен Южна Европа и Балканите. Температурите в неделя се приближиха до рекордните си стойности, а градските улици опустяха. Само в София близо 30 души потърсиха лекарска помощ заради горещините. На много места термометрите следобед достигнаха над 37 градуса, съобщи Нова телевизия.

Най-топло е било в неделя в Сандански, където термометрите показаха 38,8 градуса по Целзий. В Русе бяха измерени 37,4 градуса, а в Благоевград и Свищов – 36,9 градуса.

В 16 области на страната за неделя беше в сила предупреждение за опасно високи температури със стойности над 35 градуса.

Новата седмица започва с горещини, рекордни температури и изобилие от слънце. В края на седмицата обаче ще има бури и валежи. За понеделник в Благоевград се очакват опасно високи температури над 38 градуса по Целзий. Хората с чувствителност към жегите е препоръчително да потърсят сянка. Не се препоръчва употребата на алкохол. Физическият труд на открито в тези часове също не е препоръчителен.

През новата седмица вълнението на морето постепенно ще се усилва. По-опасни стойности очакваме в началото на другата седмица – височината на вълните ще достига 2-3 метра на юг.

Горещо в страната ще се задържи до сряда. За понеделник в област Благовград се очакват над 38 градуса по Целзий.

В четвъртък и петък над Балканите от запад на изток ще премине студен атмосферен фронт с валежи и леко по-ниски дневни температури. Заради жегата от предходните дни ще има условия за мощни гръмотевични бури и градушки, а явленията ще са по-добре изразени в Западна България.

Pin It