Опасен мост виси над река Струма в Симитли

Железният мост над река Струма в Симитли е опасен и спешно се нуждае от основен ремонт. За това алармира общинският кмет Апостол Апостолов, предаде Стандарт Нюз. Проблемът е, че общината няма финансов ресурс, за да ремонтира старото съоръжение.

Металният мост свързва града с квартал “Ораново”. Конструкцията му е повредена и компрометирана. Миналата година кметството успя да запълни образувалите се 2-3 дупки по трасето, но за нещо повече няма пари. “По сметки на експерти са необходими близо 1 милион лева, за да се реши този проблем. Писал съм много писма до отговорните институции в продължение на над 8 години. Връщат ми безумни отговори”, твърди упраавникът на малката община.

Никой не се заема с оправянето на опасното съоръжение, а с времето то се руши, жалват се симитличани. Те се молят да не стане като с моста край петричкото село Рибник, който рухна през май миналата година и една кола се озова във водите на река Струма. За щастие шофьорът успя да се измъкне навреме и оцеля. “Никой не обръща внимание на проблема. Абсурдна е такава липса на ангажираност. Но без финансови средства няма как да стане”, категоричен е Апостолов.

Общината успя наскоро със собствени средства да изготви работен проект и сега очаква да се отвори възможност за кандидатстване по европейските програми. “Защото е ясно, че държавата по никакъв начин няма да ни помогне, оставени сме сами да се спасяваме”, каза още кметът. При проверка на специалисти е установено, че съоръжението крие опасност от настъпване на авария с тежки последици. Те смятат, че преминаването по моста на транспортни средства трябва да се преустанови. Защото е необходимо повредите и разрушенията да се поправят и да се осигури надеждност на обекта.