Окончателно: Фестивалът „Франкофоли“ се мести в София

Вчера отпаднаха всички съмнения, че шестото издание на фестивала за френска музика „Франкофоли“ ще продължава да се провежда в Благоевград. Жерар Понт, президент на „LES FRANCOFOLIES“ инициира телеконферентен разговор с новоизбрания кмет на община Благоевград Румен Томов и лаконично в прав текст му заяви: „Фестивалът „Франкофоли“ вече се мести в София. В процес на подготовката на шестото му издание сме през месец юни. Аз съм собственик на марката и забранявам да се спекулира с името на фестивала. Очаквайте и официално писмо.“ Така рухна илюзията, поддържана от новата кметска управа на Благоевград, че фестивалът ще продължава да се провежда в Благоевград, пише „Монитор“.

Пет поредни години фестивалът се провеждаше на просторното място в бившите казарми и събираше във фестивалните вечери по над 30 000 почитатели на френската музика от цяла България, Гърция и Северна Македония.

Най-популярните звезди, като Заз, например, гостуваха в Благоевград, а хотели и ресторанти се пукаха по шевовете в тези дни. По всяка вероятност и заключителният концерт на Бг радио вече няма да се провежда в Благоевград.

Тази новина определено изненада новата местна власт в Благоевград, защото преди два месеца кметът Румен Томов посрещна посланика на Франция Н.пр. Флоранс Робин, с която обсъдиха и поредното издание на най-голямото културно събитие в града. Новината за преместването на фестивала „Франкофоли“ от Благоевград в София дойде и след като на пресконференция новият кмет Румен Томов обяви, че петото издание миналата година е струвало на общинския бюджет близо 1,6 милиона лева, което е три пъти повече от планираните и одобрени разходи.

Този факт беше категорично опроверган от бившия зам.кмет Христина Шопова: „Това е лъжа, има документи за всички разходи и преразход по финансирането на фестивала няма”.

Pin It