Oчакват се повишения на речните нива в Югозапада

През последното денонощие в Западнобеломорски басейн нивата на наблюдаваните реки в басейна са се повишили, в резултат на валежи. По-значителни колебания на водните нива са регистрирани във водосборите на р. Места (по основната река при м. Момина кула и с. Хаджидимово с до -4/+43 см) и на р. Струма (в притоците ѝ р. Благоевградска Бистрица с до -14/+27 см, р. Градевска при с. Градево с до -8/+24 см и р. Лебница при с. Лебница с до -4/+34 см).

В останалата част от водосбора на р. Струма от -15 см до +17 см. Водните количества на реките във водосбора на р. Места и в долното течение на р. Струма са около праговете за високи води. В останалата част от басейна водните количества са около и под праговете за средни води.

Днес (25.06) и утре, в резултат на валежи са вероятни краткотрайни повишения на речните нива, по-съществено както следва: днес в следобедните часове във водосборите на реките Благоевградска Бистрица и Рилска (Пирински притоци на р. Струма), а във вечерните – в горната част от водосбора на р. Места; на 26.06 в следобедните и вечерни часове в горната част от водосбора на р. Места. От 27.06 нивата на наблюдаваните реки ще се понижават.

Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Pin It