Очакват се опашки в района на Кулата-Промахон заради протести в Гърция

Снимка: БГНЕС, архив

От Министреството на външните работи предупреждават за възможно образуване на колони от чакащи автомобили в района на пункт Серес, където гръцките селскостопански производители планират символичен протест и блокиране на движението в района на граничния пункт Кулата-Промахон. Очаква се шествието да започне в 14 ч. „Гранична полиция“ е в постоянен контакт с колегите си от гръцка страна. Оттам припомнят, че най-близкият граничен пункт е Илинден – Ексохи. В цяла Гърция днес ще има протестни демонстрации и символични блокади на граничните пунктове с Република Македония и България заради дебатите и гласуването в парламента по ратификация на Преспанското споразумение за новото име на Македония, предаде БНР. Опозиционните партии определиха споразумеието като вредно.

Почти всички депутати от опозицията са заявили желание да се изкажат по договора от Преспа, което по всяка вероятност ще удължи времето за обсъждане до петък.

Секретарят на опозиционната партия „Нова демокрация“ призова всеки депутат да поеме политическа и лична отговорност при гласуване.

По неофициална информация, опозицията подготвя вот на недовореие към правителството, което ако се внесе съгласно закона, се прекратява обсъждането за договора от Преспа и се преминава към дебати за вота на недоверие.

Социалистите поискаха да се разгледат в парламента промените в конституцията на Скопие. Заместник-министърът на външните работи съобщи изненадващо, че тези промени още не са извършени, което доведе дебатите до пълен хаос. Социалистите казаха, че няма да гласуват за договор, който не е изпълнен.

Pin It