Обновено трасе за последния кръг от Републиканското по мотокрос в Благоевград

Тази седмица на мотополигон „Зелендол”, Благоевград предстои финалният девети кръг на републиканския шампионат по мотокрос – Grand Prix Благоевград 2019. През изминалите няколко месеца, организаторите от Община Благоевград и местния клуб Еърмакс рейсинг вложиха не малко средства и труд в цялостното обновяване на мотополигона. Това което очаква участниците в Благоевград е изменена конфигурация на състезателното трасе, нов електрифициран падок на твърда настилка, нова оросителна система и зона за миене на мотоциклети, както и някой други подобрения целящи да улеснят състезателите, техните екипи и зрителите на състезанието.

Интересна част от състезанието в Зелендол ще бъде и клас МХ50, който е за деца на възраст между 5 и 9 години които ще се състезават с 50-кубикови мотоциклети без скорости (автоматик). Това ще бъдат техните първи стъпки в официални мотокрос състезания, а броят на подадените заявки за тази седмица е 16 участника (14 момчета и 2 момичета). Последното състезание в тази кубатура организирано от БФ Мотоциклетизъм е било през 2002 година, като от сезон 2020, този клас отново ще бъде част от официалния Републикански шампионат по време на всички негови кръгове.

Вече изгубили статуса си на „най-малките” в шампионата, пилотите от клас МХ65 в топ три са почти разпределили медалите за годината. Златото отива при Мирослав Димитров (Марица Рейсинг Тийм, КТМ), който с масивен актив от 385 точки и преднина от 53 точки, успя да постигне тази шампионска титла във финалния си сезон за клас МХ65.

В Благоевград ще го видим, най-вероятно, с 85 кубикова машина с която ще се състезава в клас МХ85 през следващия сезон. На второ и трето място във временното класиране, Венцислав Тошев (МСК Севлиево, КТМ, 322т.) и Дани Цанков (М6 Ямаха Рейсинг Тийм, Ямаха, 306т.) имат сериозни единоборства от юни месец насам и вероятно авансът от 16 точки може да помогне на Тошев да запази сребърната си позиция в класирането за годината.

При състезателите от клас МХ85, Християн Георгиев (Пловдив Моторспорт, КТМ, 384т.) завоюва златото още през октомври в Айтос и в Благоевград и успешно защити шампионската си титла от 2018г. Втори в класирането е Виктор Бориславов (Мотоспорт Варна, КТМ, 318т.) като през следващия сезон най-вероятно ще видим и двамата в клас МХ2, още по-вероятно с машини 125сс. Трети в класирането, във своята първа година за клас МХ85 е Живко Иванов (Диана Рейсинг, КТМ, 285т.) който реално няма право на грешка в Зелендол, ако желае да запази своята трета позиция за годината.

В клас МХ2 Джуниър (до 18 годишна възраст) Жулиан Георгиев (Киппен МХ Рейсинг Тийм, Кавазаки, 367т.) е отбелязал пълно присъствие на подиума от началото на сезона (3 първи, 3 втори и 2 трети места) и до последно ще се бори за титлата през тази година. Необезпокояван на втората позиция се намира Алекс Димитров (Мотоспорт Варна, КТМ, 330т.), като разликата между него и Георгиев е 37 точки и не е лесна за стопяване. Виктор Нейчев (Еърмакс Рейсинг, Ямаха, 280т.) завършва топ три на джуниърите в които обаче очакваме участие на Николай Малинов (Мотоспорт Варна, КТМ), Димитър Грозданов (МХ Тийм Симитли) и други момчета които могат определено да разместят пилотите начело на класирането.
В класирането при мъжете за клас МХ2, Майкъл Иванов (НСА Моторспорт, КТМ, 400т.) спечели четвърта национална шампионска титла в този клас (и десета общо в дисциплината мотокрос за ) без загубен манш през сезона което е сериозно и достойно за уважение постижение. Втори и трети във временното класиране в момента са Жулиан Георгиев (311т.) и Алекс Димитров (285т.), следвани от Виктор Нейчев (245т.) и Димитър Грозданов (225т.), но в този клас ще видим още и основния конкурент на Иванов – Хакан Халми (МСК Севлиево 2004, КТМ), който въпреки, че не е участвал във всички кръгове на шампионата, успява да всее смут в точките и подиумните конфигурации.

За клас МХ1, в неделя ще видим завръщането на шампионската титла на българска земя в този клас след три годишното и отсъствие (шампион Адриан Радуца – 2018,2017 и 2018), като най-отгоре на класирането се намира пилотът от НСА Моторспорт – Любомир Васев (Ямаха, 369т.). 27 точки след него, Стефан Нейчев (Еърмакс рейсинг) ще даде всичко от себе си за да спечели в благоевградското гран при и ако съдбата е на негова страна да се бори за титлата (с уговорката, че Васев ще заложи и на тактическо каране). Трети при 450 кубиковите машини е Калоян Илиев (МСК Севлиево, КТМ, 312т.), като в Зелендол очакваме и традиционното гръцко нашествие за този клас, което допълнително ще внесе интерес и емоция в групата.

Николай Колев (СК Велико Търново, Хонда, 336т.) е новият лидер в клас МХ (22-39 годишни) и се очертава и новия шампион за сезон 2019-та, но въпреки това му трябват да качествено завършени манша в Благоевград. Григор Царев (Джей Ар Си Моторспорт, КТМ, 325т.) не е възстановен след страшното си падане в Айтос и ще пропусне финалния кръг, което пък ще даде шанс на Боян Янков (МК Олрите Добрич, Кавазаки, 299т.) да се бори за среброто, а защо не и за златото.

Подобно на Иванов в клас МХ2, Мартин Тодоров (М6 Ямаха Рейсинг Тийм, Ямаха, 400т.) е напълнил с победи таблицата с временното класиране до момента и е шампион за 2019-та (първа шампионска титла в клас МХ40). Атанас Петров (АИТ Рейсинг Тийм, КТМ, 311т.) ще затвърди среброто, а само двойна победа на съотборника му Янко Зоков (Кавазаки, 263т.) може да го измести от това място.

Зимното часово време повлия на програмата на Grand Prix Благоевград 2019, като съботната програма започва в 11:00 часа и ще завърши около 16:00 часа с карирания флаг на първия манш МХ/МХ40. В неделя ни очаква стандартна програма в която официалното откриване е в 10:15 часа, след което са и 10-те състезателни манша (традиционните 9 плюс старта на МХ50).

Pin It