Обмислят се тестове за по-възрастните шофьори

Подготовката и уменията на шофьорите са сред най-честите причини за тежки катастрофи в България. Това стана ясно по време на националната конференция, посветена на пътния травматизъм, която се проведе по инициатива на Българския червен кръст в Русе. Тревожна е и тенденцията за увеличаване на инцидентите, предизвикани от водачи в пенсионна възраст.

Тревожни данни за жертвите при катастрофи бяха изнесени на конференция за пътния травматизъм в Русе. Според Червения кръст инцидентите на пътя са на трето място по причиняване на смърт у нас след онкологичните и сърдечно-съдовите заболявания. Причините са както в състоянието на пътищата, така и в поведението на водачите, предаде ТВ Европа.

„Най-важното от човешкия фактор, от човека. Дали той е достатъчно добре подготвен като шофьор, дали е достатъчно добре подготвен по отношение на първа помощ оказване, защото той е минал курсовете, взел си е, но после 10-15-20 години остава без каквато и да е било познание, всичко се забравя. Следващото – дисциплината на пешеходеца…Или някой път хазартното чувство дали ще ме улови полицай и т.н. “, заяви проф.д-р Красимир Гигов, ген.директор на БЧК.

Все по-често стават инциденти, причинени от възрастни водачи, което поставя въпроса за тяхната адекватност на пътя. Има и идеи всички шофьори да се подлагат периодично на проверки.

„Да имаме по-адекватен, да го наречем, контрол по отношение на физическата и психологическата годност на тези шофьори, т.е. когато станат на 60 години, не да имат безсрочна книжка, а напротив, по-често да подлежат на физическа и психологическа проверка при подмяна например на свидетелството за управление, да се подготвят да минават опреснителни курсове, да се запознават с актуалните правила“, коментира Малина Крумова, председател на Държавна агенция за пътна безопасност.

Според анализите за пътния травматизъм, спазването на правилата за движение ще намали поне наполовина тежките катастрофи с пострадали и жертви.

Pin It