Новият заслон „Кончето“ в Пирин планина е готов

Завърши монтирането на новия заслон “Кончето“ в Пирин планина, остават само довършителни работи. Асоциацията на планинските водачи, която бе в основата на сложния ремонт, извършен на височина 2076 метра, планира да направи тържествено откриване в края на месеца, съобщава „Труд“.

Подмяната на заслон „Кончето“ се превърна в кауза, която обедини стотици българи. Близо две години отне на Асоциацията да се пребори с бюрокрацията и да узакони новия заслон, както и да получи разрешителни за строителните дейности. Благодарение на даренията на хора от цялата страна бяха събрани средства, за да може новия заслон да стане реалност.

В демонтажа на стария заслон и подготовката за строежа на новия участваха над 150 доброволци от цялата страна. Планинарите качиха на гръб хиляди килограми строителни материали и инструменти. А хеликоптер достави панелите за заслона.

Идеята бе стария заслон след демонтажа да отиде в музея, но се оказа,че той е толкова изгнил,че не става. Заслонът обаче е служил вярно 60 години на планинарите и не един път и два пъти е спасявал човешки живот.

Pin It

One Comment - Write a Comment

  1. Трябва да има повече такива заслони в Пирин и Рила! Време е и за изграждането на втори лифт над Банско!

Comments are closed.