Новите министри се заклеха

Парламентът гласува и прие рокадите в кабинета. Четири оставки и петима нови министри – на вътрешните работи става Христо Терзийски, на финансите е Кирил Ананиев, на икономиката е Лъчезар Борисов, на здравеопазването става проф. Костадин Ангелов и с още един ресор туризъм е вицепремиерът Марияна Николова. Със 116 гласа “За” НС одобри предложенията за промени. Против се обявиха 89 депутати. След това новите министри положиха клетва, предаде БНТ.

В началото на заседанието Даниела Дариткова прочете декларация от името на ГЕРБ.

Дариткова обвини президента, че вчера, по време на протеста в София, е показал, че за него е непосилна задача да олицетворява единството на нацията. По думите и вместо да зове за спазването на законите, той подкрепя незаконни акции на гражданско неподчинение и целенасочено разделя обществото.

“Под прикритието, че чува гласа на народа, всъщност той руши демокрацията, като не спазва законите и Конституцията и на практика отправя призиви за еднолично управление”, каза председателят на ПГ на ГЕРБ.

Няма нито една тема от обществен интерес, по която президентът да е насърчил диалог между институциите, политическите партии и обществото, каза още Дариткова и заяви: “Вече е крайно време ясно да заяви своите претенции и неговото желание за въвеждане на президентска република”.

Тя призова народните представители от всички политически партии ясно да заявят своята позиция – подкрепят или осъждат действията на президента Радев за рушене на институциите.

Декларацията бе прекъсвана от скандирания “Оставка” от страна на депутатите от БСП.

Pin It