Нов удар по летните квартири в Гърция

Във време на безпрецедентна криза много гърци се обърнаха към отдаването под наем на домовете си за необходимия доход, не на последно място поради огромните увеличения на данъците върху недвижимите имоти през последните седем години.

По-голямата част от този доход естествено се оказа недекларирана досега и гръцкото правителство изглежда решително да сложи край на свободното отдаване за собствениците на жилища в Атина и други най-големи туристически дестинации в страната, пише в. “Български новини”.

За да се изясни посланието, нова рамка за регистриране и облагане на наемните имоти, с данъци до 45% от приходите и строги глоби до 5 000 евро за нарушителите.

Данъчното бюро вече е започнало сътрудничество с цифрови платформи, които се занимават с международни краткосрочни наеми за обмен на информация.

Краткосрочните наеми ще бъдат обложени с данък в съответствие с данъчната скала за годишни наеми, въз основа на общия годишен доход от наем.

Първата стъпка е собствениците на къщи да публикуват собствеността си в специален регистър AADE, като всеки апартамент или къща получават отделна регистрация.

„Администраторът“ на имота, който може да е собственикът или лицето със законно право да го използва, трябва да предостави всички данни, необходими за определяне на годишните разписки за наем. Всяка собственост може да има само един определен администратор, независимо дали е собственост на повече от едно лице.

Необходимите данни включват краткосрочен регистрационен номер за наема, общата сума на договорения наем, всяка такса за анулиране, получена от администратора, името на цифровата платформа, чрез която се отдава имотът, личната информация на наемателя, началото и крайната дата на наема, както и начина на плащане.

Pin It