Нов сигнал за „черно тото“ в родния футбол

В края на работната седмица Верея е получил писмо от букмейкър, че се стартира разследване на мача с Етър на 29 март, пише „Тема Спорт“. “Болярите” победиха с 3:0 у дома. Писмото вероятно го има и в БФС.

По това време клубът беше разтърсен от напускането на мнимите руски собственици, които така и не се афишираха официално за няколкото месеца, в които управляваха тима от Стара Загора. С тях си тръгнаха и повечето чуждестранни играчи и треньорите.

На заралии вече им беше наложена глоба от БФС в размер на 5000 лева през февруари. Причината – сериозни съмнения за мачове с предварително уговорен резултат. Тогава бяха постъпили 3 сигнала от системата за ранно предупреждение на УЕФА, което доведе до санкцията. Ако има нови сигнали, то санкцията ще бъде удвоена, утроена и т.н.

Според чл. 46, ал. 1, т. 3 на Дисциплинарния правилник, ако даден клуб бъде уличен в неспортно противоправно влияние на развитието на резултата на футболна среща, се налага санкция в размер на 40 000 лева и преместване на отбора в по-ниско ниво (следващото по низходящ ред). В такава ситуация на клуба не се дава право да довърши настоящия сезон.

Това обаче не е единственият проблем пред клуба. Верея почти сигурно ще остане без професионален лиценз за следващия сезон. Клубът е раздиран от финансови проблеми, като футболистите и треньорите сами признаха, че изобщо не очакват плащания до края на шампионата. Заралии дължат сериозни суми и на бивши свои играчи и служители. На този етап се знае, че двама футболисти са осъдили клуба – Елиаш да Силва и Венцислав Бенгюзов, като съдът е разпоредил, че трябва да получат над 50 000 лева.

Заведени са и други искове. Отделно Верея има дългове към НАП. Част от сумата е била погасена, но другата продължава да е изискуема. Заралии са получили допълнителен срок, за да изчистят задължението, но е малко вероятно това да се случи. На 99% е сигурно, че Верея няма да участва в професионалния футбол през следващия сезон, независимо дали запази мястото си в елита по спортно-технически път.

Pin It