Преди консултациите: Никой не иска мандат

Единственият правилен изход е формирането на служебно правителство, заяви председателят на БСП Сергей Станишев преди да влезе за консултации при президента Росен Плевнелиев.

“Не може служебното правителство да бъде второ издание на управлението на ГЕРБ. Няма да приемем под никаква форма участие в служебно правителство от страна на ГЕРБ. Всички политически лица, заместник-министри, съветници на министри, областни управители трябва да бъдат освободени”, каза Станишев.

И подчерта, че първата задача на служебното правителство ще бъде да каже какво е състоянието на държавата, как се изпълнява бюджетът, на колко е паднал фискалният резерв и какви са задълженията на болниците.

“ДПС идва на консултациите при президента с категорична позиция, че няма да приеме мандат за съставяне на правителство, защото националният интерес изисква бързи избори” каза председателят на партията Лютви Местан.

“Ще препоръчаме и на всички останали парламентарни групи анблок да откажем мандата, за да си спестим загуба на време. Страната трябва да се управлява час по-скоро от легитимно правителство. Макар и служебен, кабинетът ще бъде легитимен, тъй като фигурата на служебния кабинет е конституционно уредена”, напомни Местан.

Но подчерта, че “този служебен кабинет ще бъде не само формално, но и реално легитимен, само ако наистина е служебен и в него няма партийни фигури, няма и експерти, които да гравитират към една или друга партийна централа и не породи съмнение за намеса на корпоративни интереси при съставянето му”.

Председателят на ДПС изрази убеждение, че Росен Плевнелиев съзнава отговорността си и ще предложи кабинет, който категорично да снеме всички съмненията, съобщи Vesti.bg.

Според Местан първа задача на служебния министър-председател ще трябва да е да освободи политическите кабинети в министерството, тъй като заместник-министрите са откровени политически фигури.

На въпрос какво е говорил със Сергей Станишев в кабинета на Христо Бисеров, Местан каза: “Това бяха абсолютно нормални, тривиални, оперативни разговори между лидери на парламентарни групи. Не крия, че една от темите беше днешната среща при Плевнелиев. Споделих със Станишев нашата категорична позиция и той – своята”.

Председателят на ДСБ Иван Костов заяви, че Синята коалиция няма да участва в служебен кабинет.

Той ще предложи на президента – да приеме тези неотложни мерки, нужни, за да се преодолее кризата с високите цени — да се промени методиката на цените, да бъдат махнати мандатите на контролните органи и да бъдат сложени нови състави и по този начин още преди разпускане на Народното събрание да се допринесе за решаването на ключови проблеми на страната.

Тук влиза и мораториумът върху разпореждането на държавата и общините със земи в защитени територии”.

Основната причина за високите цени е много трудното финансово положение на НЕК, предизвикано от разходите за проекта АЕЦ “Белене”. “Това малко се говори, защото медиите до голяма степен са манипулирани от енергийната мафия”, убеден е Костов.

                                                                                                                                                           Снимка: БГНЕС

Pin It