Неустойчиво време с чести валежи и гръмотевични бури през първата половина на май

Прогноза на НИМХ за времето от 2 до 16 май 2020 г.

През този период температурите ще бъдат близки до климатичните норми – през първата половина от периода ще са по-ниски от обичайните, а след 8-ми ще се повишат значително. Най-ниските температури ще бъдат между 3° и 8° и се очаква да се реализират през последните дни от първото десетдневие, когато по високите полета на Западна България ще паднат последните пролетни слани.

Най-високите температури през периода ще бъдат между 25° и 30°, като се очаква да бъдат регистрирани в средата на месеца.

В по-голямата част от страната през първата половина от май валежите ще бъдат около климатичните норми, като сушата в Североизточна България ще се прекрати. През първите няколко дни от периода температурите относително ще се понижат. Облачността ще е по-често значителна, около и след обяд купеста и купесто-дъждовна. На много места в страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Очакват се и градушки. Към 4-5-ти май се очаква временно подобрение и повече слънчеви часове. Към 6-7-ми май отново на повече места в страната има валежи, гръмотевични бури и градушки.

От 8-ми започва повишение на температурите, което ще продължи и през втората половина на периода, като в средата на месеца температурите ще бъдат по-високи от обичайните.

В края на първото и в началото на второто десетдневие отново се очаква преминаването на атмосферен фронт, по който на много места ще превали и прегърми. След относително по-спокойното време около 13-15-ти май, в края на периода се очаква повишаване на динамиката и вероятността за валежи и гръмотевични бури.

Pin It