Непокътната римска гробница откриха археолози край Благоевград

Напълно запазена гробница от римско време откриха археолози по време на разкопките край благоевградските села Зелен Дол и Покровник. Тя се състои от предверие със стълби и две големи гробни камери. Първата е с квадратен план и полуцилиндричен свод, който е разрушен. Гробницата е ограбена още в античността. Втората гробна камера е с полуцилиндричен свод и бе открита неограбена. Тя е съдържала важни археологически находки, които вече са проучени и са в реставрационното ателие на Регионалния исторически музей в Благоевград.

На място се открива голямо селище от римската императорска епоха. До сега по време на разкопките са разкрити 12 големи сгради от периода III до VI век сл. Хр. Находките са над 1 500 бр. Работата по спасителното проучване на обекта върви в срок и ежедневно на терена работят 150 души работници и 31 археолози. Очаква се разкопките да приключат до месец юли. Археолозите предполагат, че откритото селище е римското „Скаптопара”, предшественик на днешния Благоевград. Засега обаче няма безспорни доказателства за това.

Старият град попада в трасето на магистрала „Струма“. Римската гробница се намира точно под осевата линия на бъдещата магистрала. В петък на редовна сесия на ОбС-Благоевград инициативен комитет от общински съветници внесе предложение за провеждане на референдум за съдбата на архелогическите находки. Целта е да бъдат обявени за недвижим паметник на културата с местно или национално значение, което ще доведе до развитие на културно-историческия туризъм на територията на община Благоевград. Предложението е и в подкрепа на организираната от инициативен комитет подписка на жители на Благоевград за запазване на археологическите находки. 

“Сградите, които се откриват на терена са предимно в основи и имат нетраен градеж от камък на глинена спойка или на суха фуга. Тяхното съхранение на място е много трудно и изисква големи допълнителни средства за консервация и реставрация. Пренасянето на тази най-важна недвижима археологическа ценност с траен характер – гробницата в съседното село Покровник или пред РИМ Благоевград е напълно възможно”, се посочва в официално изявление на НАИМ при БАН.

Очаква се мястото да бъде посетено от комисия на Министерството на културата, която да реши каква да бъде съдбата на древното селище.

One Comment - Write a Comment

  1. Има ли значение? · Edit

    Мястото е уникално! Който може нека го посети докато още може. Грехота е подобно нещо да се погребе под асфалт. Хората навън какви ли не глупости намират и ги запазват, а тук такова мащабно нещо ще се затрие просто ей така. Но явно игрищата на господин Андонов са много по-важни от абсолютен паметник на културата. Заради футбола се местят магистрали, но за историята няма пари. “Неустойчива каменна конструкция”? Глупости на търкалета. Идеално място за развиване на туризма в Благоевград, но кой да мисли. Мноого жалко ще бъде, ако се затрие

Comments are closed.