Националният щаб ще предложи мерките срещу COVID-19 да бъдат удължени до 13 април

243 са общо потвърдените случаи на COVID-19 в България към момента, от които три смъртни случая и четирима излекувани. Последната положителна проба е на 33-годишен мъж от София. Това стана ясно от думите на генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на националния оперативен щаб в 08.00 часа.

“Днес ще предложим на министъра на здравеопазването да продължи мерките, които изтичат утре, до 12 април – в същия обем. Единствено се разширява обемът на посещение на колекторските фирми за събиране на сметки. Ще препоръчаме още да отпадне поименното изреждане на страните, от които трябва да бъдат карантинирани всички пристигащи и да бъде абсолютно за всеки един, който пристига в България. Това важи и за чужденците, които желаят да посетят страната ни – те трябва да бъдат под 14-дневна карантина и да удостоверят къде ще бъде прекарана”, заяви още генрал-майор Мутафчийски.

По думите му, маски категорично трябва да носят болните, за да не разпространяват аерозол, в който има вируси. От здравите хора – задължително се носят маски от медицинските лица, които се грижат за заразени с коронавирус.

“За останалите – могат да носят маски, но да знаят, че не са защитени на 100 процента. Но ако има болни, дори и да не са с коронавирус, е задължително да носят маска”, допълни проф. Мутафчийски.
Той призова за пореден път хората да спазват стриктно всички наложени мерки, но без паника, защото в противен случай “ще стане страшно”.

Pin It