Над 5 000 кубика непочистени отпадъци са останали около моста на АМ “Струма”

Над 5 000 кубика непочистени отпадъци са останали около моста на магистрала Струма при Дупница, съобщи БНТ. Почти година след големия пожар там, в резултат на който беше увредена конструкцията на мостовото съоръжение, се очаква съдът да разпореди кой да ги изчисти.

Разчистването на част от терена с натрупаните отпадъци е извършено от фирма Феникс и Агенция „Пътна инфраструктура”.

След пожара миналата година, отпадъците, които бяха складирани под моста, бяха почистени. В непосредствена близост до съоръжението обаче и до днес има огромна купчина от празни блистери от лекарства.

Фирма „Феникс-Дупница” отказва да премести останалите струпани опаковки от лекарства с мотива, че не са нейна собственост и обжалва разпореждане на РИОСВ-Перник. Административният съд в Кюстендил обаче отхвърля жалбата след експертиза на вещи лица, която доказва, че отпадъците са на фирма Феникс.

Решението на съда не е окончателно и отпадъците си стоят. Собственикът на фирмата Кольо Илиев през целия ден не отговори на позвъняванията ни по телефона. Фирмата не работи в момента.

През август миналата година огромен пожар увреди част колоните на мост на новопостроената магистрала „Струма” край Дупница. Погасяването му продължи няколко дни, а ремонтът струваше около 1,6 милиона лева.

Причина за инцидента стана запалването на незаконно складирани в сервитута на магистралата отпадъци на фирма “Феникс Дупница”.

Pin It