На Свети Дух край древно оброчище

На Свети Дух миряни се събират за празничен курбан и на древно оброчище край село Полето. На оброчището преди години беше поставен най- християнският символ- 11 метров кръст, който да бележи вярата и отдадеността на миряните към Бог от Торици. Там историята е изключително интересна.

Преди години местните решили да преместят двете каменни плочи, белег на древното оброчище, в селото, за да са по-близо до тях. Последвали беда след беда, които спохождали местните. И те върнали каменните плочи в оброчището, разказват старите баби. Оттогава до днес жителите на Полето почитат Свети Дух на святото място, докъдето вече и с кола се стига.

Отслужен бе тържествен водосвет и благословена храната. Музика за празнуващите не липсваше, а кметът на селото Иван Манчев се бе погрижил за удобството на всеки. Кметът на община Симитли- Апостол Апостолов, народният представител Стефан Апостолов, председателят на Общински съвет Владиир христов посетиха чудното място и вдигнаха наздравици с празнуващите.

Не липсваха и традиционните търгове на църковни празници. Депутат си купи хавлиена кърпа за 50 лв, кмет ще яде мед от 100 лв за бурканче.

Pin It