На много места в Рила и Пирин има опасност от образуване на лавини

На много места в Рила и Пирин има опасност от образуване на лавини, каза Георги Боцев, планински спасител от отряд Благоевград към ПСС, цитиран от „Фокус”. По думите му в района на хижа „Иван Вазов“, от към язовир Калин, целият склон е лавиноопасен, а от Рилския манастир към хижа „Рибни езера“ при дебел сняг целият път е лавиноопасен от лявата страна и падат ненадейно лавини върху самия път.

Боцев допълни, че малко под хижа „Македония“ има 2 големи лавини, които са доста опасни. Той подчерта, че извън билото всички склонове са много опасни.

„Във високата зона на планината движението извън билото през зимата е много рисково. По билото затова има жалони, които трябва да се следват, но на много места от вятъра те са изкъртени. Преди години имаше табели с GPS-координатите от стълб до стълб, но вече и те почти са изчезнали“, коментира планинският спасител.

Георги Боцев добави, че е хубаво през зимата, когато човек се движи, да разполага с някаква навигация, с която да се ориентира и да не напуска пътеката, защото при мъгла много лесно може човек да излезе от пътеката и да попадне в лавинна зона.

Pin It