МВР увеличава броя тестове за алкохол и наркотици на пътя

През последните години МВР осезаемо увеличава броя на тестваните за алкохол и наркотици на пътя, отбеляза вътрешният министър Христо Терзийки.  По време на петъчния парламентарен контрол той съобщи, че през 2021 година ще бъдат закупени още 44 000 тестови касети, а целта на МВР е да намали черната статистика на пътя.

От началото на годината при катастрофи в страната са загинали около 300 души. А водачите, изгубили живота си на пътя са с около 60 души по-малко през тази година, спрямо същия период през 2019. Основната цел на МВР всяка година е намаляване на жертвите по пътищата. Затова от Пътна полиция засилват тестването на шофьори за алкохол и наркотици, съобщи от парламентарната трибуна вътрешният министър  Христо Терзийски.

Христо Терзийски, министър на вътрешните работи „Твърдението за целенасочено ограничаване в броя на тестваните водачи е неоснователно. През последните години МВР осезамо увеличава броя на тестваните. През 2019 г. са закупени 9010 теста, до октомври 2020 са закупени още 28 191 полеви теста, както и 9700 еднократни теста. За 2020 година ще бъдат закупени още 44 000 тестови касети и още 150 анализатора за тях, което представлява многократно увеличение спрямо предходните години.“

Проверките за алкохол и наркотици се извършват на място, а резултатът излиза на момента. За превенция и контрол на скоростта, употребата на алкохол и наркотични вещества Пътна полиция провежда ежегодно над 30 кампании, под общото мото „Животът е с предимство“.

Pin It