Мотокрос в Бобошево за рекорден 63-ти път

Сезонът в мотокроса не може да завърши без емблематичното GP в Бобошево, което тази година ще отбележи 63-тото си издание, организирано от бобошевци със съдействието на БФ Мотоциклетизъм. Традиционният мотокрос в Бобошево е специално състезание, което освен, че съвпада в митологията на червеното вино в региона, от спортна гледна точка е едно трудно и интересно състезание. Трудно е поради факта, че почвата в региона е специфична – червени каменисти пясъци които след няколко манша или тренировки започват сериозно да се изравят, което естествено ги прави сложни за преодоляване или най-малкото – избиране на правилната състезателна линия.

Интересно, защото в това състезание участват много истински фенове на мотокросa – професионални състезатели и не-малко любители, дошли да се преборят за заветната трофейна дамаджана раздавана на победителите в подножието на „червения баир”. Самият „Червен баир”, един от специфичните елементи по трасето, със сигурност се е слегнал и ерозирал спрямо величието си от GP Бобошево 1987-ма например, но продължава да е там и да носи славата на бобошевската мотокрос история.

Състезанието в Бобошево е интересно и поради една друга причина, а тя е че мнозина от състезателите в джуниър класовете тестват в състезателни условия мотоциклетите с които ще се състезават през следващия сезон, в нова, по-голяма кубатура.

Традицията да се подарява по дамаджана с вино на всеки състезател продължава и до днес. Кметът на Бобошево Крум Маринов беше категоричен, че трационния мотокрос ще продължи през годините, трасето в момента е отлично подготвено, а домашното вино направено за 63-тото издание вече очаква състезателите, които ще го получат на награждаването в неделния ден.

Програмата за уикенда не изневерява на традицията и включва по две тренировки в съботния ден, квалификация и по два манша в неделя, като официалното откриване на състезанието е в 10:15 часа.

Pin It