Moнтират осветление на 12 паметника в Благоевград

Община Благоевград стартира инициативата ,,Памет и слава“, монтиране на осветление на паметниците, намиращи се на територията на общината. Осветлението ще е постоянно и ще се стопанисва от институцията. Проектът стартира с монтиране на осветление на 12 броя паметника и скулптурна композиция в централна градска част:

1. Паметник на Гоце Делчев на пл. „Македония“

2. Паметник на Македоно-одринското опълчение „ Майка България“ пл. „ Мите Марков“.

3. Мемориал „ Делчевия род “ в двора на храма „Въведение Богородично“

4. Паметник на майор Иван Орлински в двора на храма „Въведение Богородично“

5. Паметник Христо Ботев пл. „Народни будители“

6. Паметник на Ичко Бойчев кв. „Вароша“

7. Паметник на Ильо войвода кв.“Вароша“

8. Паметник на Георги Измирлиев – пл. „Георги Измирлиев“

9. Паметник на Димитър Благоев – пл.“Георги Измирлиев“

10. Скулптурна композиция „Движение“ на пл. „Георги Измирлиев“

11. Паметник на майор Орлински при стадион „Христо Ботев“ 12. Паметна плоча в памет на загиналите във войните за Обединението и Независимостта на България – пл. „Георги Измирлиев“.

Осветените скулптури и паметници ще спомогнат много за формирането на естетична нощна атмосфера на площадното пространство и в парковете. Фокусът на инициативата ,,Памет и слава“ , е културно –историческите обекти, паметниците в града, да възпитават стремеж към подражание и да ни напомнят историята и делото на видните български личности, дали живота си за Родината. Осветяването им ще бъде една провокация, преосмисляне и пренасяне в съвременността, порив към знанието.

Другият съществен принос на тази инициатива е, че нощния облик на града и монтираното художествено осветление на паметниците, ще привличат вниманието на туристите и гражданите.

Pin It

Публикувай мнение