Монтираха рамка на тол системата на АМ „Струма” край Благоевград

снимка: БГНЕС

В полунощ тази нощ на Автомагистрала „Струма“ край Благоевград бе монтирана рамка на тол системата, предаде БГНЕС . Монтажът на рамката с камерите над автомагистралата започна снощи, движението по АМ „Струма“ бе спряно и отбито по Е-79 за час, за да бъде монтирана. Вчера на ГП Е-79 в района на Полигона след Благоевград в посока Симитли бе монтиран стълб с камери, обхващащи двете платна на главния път.

Тол системата трябва да заработи изцяло най-късно до 1 март 2020 година, решиха вчера депутатите с промените на второ четене в Закона за пътищата.

Първоначално бе предвидено системата за таксуване на база изминато разстояние да стартира на 16 август тази година, но от бранша на превозвачите изразиха съмнения относно тарифирането, което принуди управляващите да дадат ход само на техническата част, а реалното събиране на таксите, които ще заплащат камионите с тегло над 3,5 тона, да бъде отложено за догодина. Това обаче е само краен срок.

Ако тестовете се окажат успешни и бъде постигнат бърз консенсус за обхвата на пътищата и размера на тарифите, системата може да заработи и по-рано.

Преди три дни такава рамка бе монтирана на АМ Струма, непосредствено преди ГКПП „Кулата-Промахон“ на българо-гръцката граница.

Pin It