Завърши 64-то издание на традиционния мотокрос в Бобошево

На легендарното трасе в Бобошево завърши 64-то издание на традиционния мотокрос, който се провежда без прекъсване от 1956 до сега. Рекордните 85 пилоти от България и Турция взеха участие в двата дни на проявата ( събота – свободни тренировки, неделя – квалификации и състезания). Въпреки прекрасното време и чистия въздух надпреварите се проведоха без публика в зоните за зрители заради епидемичната обстановка в България.

Отличната организация на община Бобошево и Българска федерация по мотоциклетизъм  осигури ред и дисциплина на провеждането на състезателните маншове. Десетките почитатели на  мотокроса трябваше да си намерят място извън съоръжението от където да наблюдават на живо пилотите и тяхното каране. Много от състезателите бяха избрали да участват в различни класове и марки мотори, защото традиционната надпревара няма отношение към точките и позициите в класирането за Републиканския шампионат 2020. Това не попречи на всеки един от пилотите да покаже потенциала си и да приключи годината именно в Бобошево.

В клас МХ 50 Никола Мутафчиев ( КТМ) стигна до успеха и в двата манша, оставяйки след себе си Кристиян Андреев ( КТМ) и Андрей Замфиров ( КТМ). При МХ 65сс. убедително първо място и в двете пробягвания за Илия Димитров ( КТМ). Втори и трети на подиума се качиха Александър Цветков ( Кавазаки) и Александър Тасев ( Ямаха). Шампионът в този клас за годината Венцислав Тошев ( КТМ) беше избрал да кара в МХ 85 където завърши на третото място в крайното красиране. Мирослав Димитров ( Ямаха) спечели битката при 85 кубиковите машини. На втората позиция в маншовете завърши Данаил Стефанов. Пилотите от МХ1 и МХ2 караха заедно, но с отделни класирания за финалното награждаване. Без проблеми Майкъл Иванов ( Хускварна) завърши пред всички в МХ 1, докато направилия дебют, макар и неофициален в този клас Николай Малинов ( КТМ) финишира втори след Майкъл и в двете неделни състезания. Трети е също каралия за първи път в МХ1 Жулиан Георгиев ( Кавазаки).

За МХ2 крайното класиране от двата манша изглеждаше така: първо място за Виктор Нейчев ( Ямаха), втори Алекс Димитров ( КТМ), а трети Кристиян Петков (КТМ). В най-многолюдния клас МХ по традиция имаше най-много желаещи да участват. Поради тази причина организаторите бяха решили да направят две групи от състезатели. Първите 20 от квалификацията караха в МХ – група „А”, а останалите в група „В” . Николай Йовчев ( Хонда) спечели крайната победа при по –бързите и в двата манша. Втори на подиума се качи Юлиан Райчев (Кавазаки), а трети Владимир Попов ( КТМ). Група „В” завърши в следния ред на първите трима:  Марио Тотошев, Петър Илиев и Николай Ангелов опитаха вкуса на шампанското след карането в Бобошево.

Накрая, както си е обичая през годините, кметът на общината Крум Маринов зарадва всички призьори, както и длъжностните лица с бутилки от прословутото бобошевско червено вино.

Една традиция, която продължи за 64-и пореден път в Бобошево.