Повече от половината млади лекари не искат да работят в България

70 на сто от младите лекари не искат да работят в БългарияПовече от половината, или близо 70% от младите лекари в България не искат да останата да работят у нас. Повечето от тях искат да се насочат към Германия, сочат последните данни, които определено са тревожни за бъдещето на България. Темата коментираха в сутрешния блок на bTV председател на Асоциацията за развитие на медицинската общност Радислав Наков и председателят на Асоциацията на студентите медици в България Диана Бележанска.

Ние трябва да се насочим към това да мотивираме младите медици да останат и да се развиват в нашата страна, категоричен беше Наков. Самият той всеки месец плаща по 180 лева, за да може да специализира, тъй като е още по старата наредба.

„Най-голямата ни битка за младите лекари е да се премахне тази такса, която ние всеки месец плащаме за нашата специализация. Ако държавата иска да спре изтичането на млади мозъци от страната, това е най-малкото, което може да направи“, подчерта той. Болниците искат да назначават млади медици, но те не получават пари за това, по думите му. На нас ни трябва малко, за да останем в България.

Вече виждаме, че се правят малки стъпки и макар и малки, те са в правилната посока, сподели от своя страна и Диана Бележанска. Средно заплатата за стартиращи медици е между 600 и 800 лева на месец – за тези, които имат тази възможност.

Pin It