Младежи се оплакват от последствия след татуировки с къна на морето

Младежи се оплакват от неприятни последствия след татуировки с къна на морето.

19-годишният Александър Илиев си направил временна татуировка с къна в последния ден от престоя си в Приморско през август. Удоволствието му струвало 18 лева. Няколко часа по-късно вдигнал висока температура, а контурите на татуировката се подули и станали на течащи рани. Оказало се, че Александър има алергия към някоя от съставките в къната. Как ще реагира кожата му обаче не е било проверено на място.

В крайна сметка, татуировката на Александър излязла над 180 лева заради последвалите многократни прегледи при лекари и назначените му лекарства, плюс три седмици в болничен.

Негова приятелка, която се татуирала на същото място и която няма установена алергия към съставка в къната, също имала необичайна реакция. Няколко дни след като си направила татуса, тя забелязала малки пъпчици по контурите на рисунката.

Пред Дарик татуисти, работещи с къна, обясниха, че е редно да се нарисува съвсем малка част от кожата и да се изчака ден-два за евентуална реакция. По думите им на морето се използват различни съставки в къната от тези, които се ползват в София, например. Обичайно те са натурални.

Специалисти съветват да не се използват услугите на татуисти, които не работят в студио и да се проверява лиценза на съответното място, както и да се внимава дали инструментите се стерилизират.

Натуралната боя от къна се получава чрез смилане и пресяване на изсушените листа на растението. Чистият продукт без химически примеси рядко предизвиква алергия.

Pin It

One Comment - Write a Comment

  1. Тия мърльовци -татуси на плажа .. за 2 лева ще увреждат децата тия гладници

Comments are closed.