Мистичната „Принцеса Турандот” днес на сцената на Драматичен театър – Благоевград

Днес от 19:00ч., на Голяма сцена Драматичен театър „Н.Вапцаров” – Благоевград представя „Принцеса Турандот” по Карло Гоци. Сценичният вариант и постановката са на младия режисьор Маргарита Мачева, която от 2016г. е главен режисьор на Благоевградски театър. Това ще бъде нейната трета постановка в Благоевград, след представленията „В полите на Витоша” (2017) и „Вампир”(2016), чиито успехи осигуриха участието на театъра в Международния театрален фестивал в Скопие, Македония /ITF „SKUPI FESTIVAL”/.

Актрисата Албена Чобанова получи награда „Икар” 2017 в категория „ВОДЕЩА ЖЕНСКА РОЛЯ” за ролята на Малама, комисията на Международния фестивал Друмеви театрални празници – Шумен 2017 награди представлението за „Сценография”, а награда за “Цялостен спектакъл” театърът получи от Зимен фестивал на изкуствата “Сцена,палитра,слово” – Пловдив 2017.

Сценографията и костюмите са на Теодор Киряков, а музиката отново на Пламен Мирчев – Мирона, с който Маргарита Мачева работи успешно в последните години. Хореографията и пластиката са поверени на актьора Аладин Алиибрахим, който съвсем скоро стана част от трупата на театъра. Актрисата Божана Косева влиза в ролята на Турандот – мистичната принцеса от древната китайска легенда остава далечна, недостижима, забулена с коварните воали на жестоката красота, на безответните любовни копнежи. Гласът ѝ е носен в ефира от силата на стенанията и воплите, търсещи любов. Любов, която е мъчителна като еротичен сън, като жаждата за топлота и обвързаност, която никога не смогва да бъде утолена. Принцесата така силно копнее за близост, че копнежът ѝ се превръща в ненаситна жестокост.

В ролята на Калаф, младия принц, ще видим Кънчо Кънев. Образът му изпада в изгнание и неуморно броди по света в търсене на истинската обич. Чист, наивен, облъхнат от идеалите на младостта, той навлиза в съдбовните предели, над които владее Турандот. Той нахлува в нейната мечта, потъва в нейните желания и самият той превръща идеята за красивата и жестока принцеса в свой блян, в свой любовен копнеж, в своя съдба. Без дори да е видял силуета на нейната сянка. Любовното безумие предопределя съдбата му. Каква ще я види той след разкриването на нейните загадки – този въпрос остава отворен. Точно така, както се случва в реалния живот.

В игралния афиш за месец юни зрителят ще има възможност да гледа премиерния спектакъл „ПРИНЦЕСА ТУРАНДОТ” по Карло Гоци, вълнуващата история за любовта и страха от нея – „Моята безгранична любов …” по Л.Герш, хитовата френска комедия „СВЕТОВЪРТЕЖ” и представлението за деца „Приказки от стари времена”.

Билети на касата на Драматичен театър “Н.Вапцаров” – Благоевград или на телефон 0879/ 52 37 29.

Pin It