Милиардерите са по-богати от 60% от световното население

Световните милиардери са се удвоили през последното десетилетие и са по-богати от 60% от световното население, обяви благотворителната организация Оксфам (Oxfam), цитирана от АФП и БГНЕС.

Бедните жени и момичета са на дъното на скалата. Те влагат 12.5 млрд. часа неплатен труд всеки ден, който се изчислява на стойност най-малко 10.8 трилиона долара годишно.

“Нашите разбити икономики пълнят джобовете на милиардери и едрия бизнес за сметка на обикновените мъже и жени. Не е чудно, че хората започват да се питат дали милиардерите трябва да съществуват”, заяви ръководителят на организацията за Индия на Амитаб Бехар. “Разликата между богати и бедни не може да бъде разрешена без умишлени политики за премахване на неравенството”, казва Бехар преди годишния Световен икономически форум в Давос, където той ще представлява Оксфам.

Годишният доклад на организацията за глобално неравенство традиционно се публикува точно преди форума, който ще бъде открит във вторник в швейцарския алпийски курорт.

22-мата най-богати мъже в света имат повече богатство от всички жени в Африка. Ако един от най-богатите в света просто плати 0.5% допълнителен данък върху богатството си за 10 години, това би било равно на инвестицията, необходима за създаването на 117 милиона нови работни места в грижи за възрастни хора и деца, образование и здравеопазване.

Данните на организацията се базират на данни от списание Forbes и швейцарската банка Credit Suisse, но се оспорват от някои икономисти. Цифрите показват, че 2153 милиардери сега имат повече богатство отколкото 4.6 милиарда души от най-бедните хора на планетата.

Жените и момичетата са обременени по-специално, защото най-често са онези, които поддържат „колелата на нашите икономики, предприятия и общества“, каза Бехар. Те често имат малко време да получат образование, да печелят достойно препитание или да имат думата в това как се управляват нашите общества и са в капана в дъното на икономиката.По целия свят 42% от жените не могат да получат работа, защото са отговорни да се грижат за други хора, в сравнение с едва 6% от мъжете, показват данните на Оксфам.

Pin It