Между 15-16 лв. за килограм агнешко по Великден

Между 15-16 лв. за кг ще е цената на агнешкото месо на дребно. Това предположи председателят на Националната овцевъдна асоциация Симеон Караколев. “Цените са между 6 и 7 лв. за кг живо тегло. Зависи от количествата. Според мен в магазинната мрежа цените ще варират около 15 до 16 лв. за цяло агне, няма да има по-големи от тези цени”, каза той пред БНР.

В последните години цената в дните преди кампанията се свива доста под 5 лв. Кланиците могат да се възползват от помощта, която им отпуска ДФЗ, за да реагират адекватно на ситуацията с коронавируса. Това може да стане, само ако те не свалят изкупната цена под 5 лв. за килограм, обясни Караколев.

Притесненията на бранша са, че заради пандемията не работят хотелите и ресторантите, а традиционно те са потребявали поне 30% от агнешкото по Великден и Гергьовден.

Статистиката на овцевъдите от предишни години показва, че големите вериги потребяват за празниците около 50-70 хиляди агнета. Останалите са в малките месарски магазини, в по-малките магазини и директно от фермите. “Може би половината от животните, да не кажем и повече, се пазаруват директно от фермите. Сега това ще бъде дискомфортно. Не знам доколко ще бъде проблем, но със сигурност няма да бъде много лесно”, каза Караколев.

Председателят на овцевъдната асоциация припомни, че преди година тя е сигнализирала, че голяма търговска верига внася у нас евтино агнешко без нужните маркировки. И тази година същата верига постъпва така. Затова браншовиците са сигнализирали министър Танева с апел да говори с всички вериги в България. Има издадена вече заповед за абсолютно стриктен контрол. “Готови сме, ако това месо влезе в търговската мрежа по същия начин, както и миналата година, с абсолютно неясна маркировка, ще уведомим прокуратурата”, каза Караколев.

Pin It